NBA debat over fraude

AMSTERDAM - Op 29 november organiseert de NBA een debat over het verplicht rapporteren over fraude en continuïteit in de controleverklaring. Het debat is voor belangstellenden online te volgen.

Het NBA-consultatiedocument 'Verplichte rapportering over fraude en continuïteit in de controleverklaring' leidde onlangs tot stevige discussies. Daarnaast ontving het Adviescollege voor Beroepsreglementering (ACB) van de NBA ruim dertig reacties op het document. 

In de optiek van sommige reageerders is verplichte rapportering vooral een maatregel 'voor de bühne'. Anderen menen dat het accountants kan aanzetten tot een meer actieve rol bij het ontdekken van fraude. En tegelijk verwachten het maatschappelijk verkeer en de politiek dat het accountantsberoep stappen zet op het gebied van fraude.

Tijdens het debat 'Tijd voor een goed gesprek' op maandag 29 november (tijd 16.00-17.30 uur) wordt een toelichting gegeven op het voorstel en bezien of, en zo ja hoe, verplichte rapportering een passend antwoord is op de verwachtingen.

In verband met de laatste coronamaatregelen is besloten dit debat live met een zeer beperkt aantal deelnemers te voeren en het tegelijk online uit te zenden. Van de deelnemers aan de live sessie heeft een aantal commentaar ingediend op de consultatie.

Deelnemers aan het debat zijn:  Marco van der Vegte (voorzitter NBA), Rob Bergmans (Stuurgroep Publiek Belang), Anton Dieleman (ACB), Marcel Pheijffer (hoogleraar Nyenrode), Diana Clement (voorzitter SRA), Johan Peters (Ons Accountants), Rients Abma (Eumedion), David Tomic (VEB) en Eva Eikeleboom (VNO-NCW). Gespreksleider is Wim Bartels (KPMG).

 

Bron: NBA

Laatste nieuws