Amazon en Apple krijgen boete 200 miljoen euro in Italië

ROME - De Italiaanse concurrentiewaakhond heeft boetes van in totaal 200 miljoen euro opgelegd aan Amazon en Apple voor hun samenwerking bij de verkoop van Apple-producten en de geluidsapparatuur van Apple Beats.

Door de concurrentie verstorende samenwerking tussen de twee grote technologiebedrijven werden andere verkopers van deze producten in het land buitengesloten, aldus de Italiaanse mededingingsautoriteit.

De toezichthouder concludeerde dat onder de contractuele bepalingen van een overeenkomst die op 31 oktober 2018 is aangegaan, officiële en niet-officiële wederverkopers van Apple- en Beats-producten geen gebruik mochten maken van de Italiaanse webwinkel Amazon.it. Daarmee werd de verkoop van die producten in Italië alleen aan Amazon toegestaan en op een "discriminerende wijze" aan geselecteerde partijen.

Volgens de Italiaanse toezichthouder is deze samenwerkingsovereenkomst tussen Apple en Amazon in strijd met de EU-regels en moeten de bedrijven een einde maken aan de verkoopbeperkingen in het land. Het grootste deel van de opgelegde boete is voor Apple, dat 134,5 miljoen euro moet betalen. De boete voor Amazon bedraagt 68,7 miljoen euro.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws