Aangiften vennootschapsbelasting zonder samenstellingsopdracht

DEN HAAG - Degene die wordt onderworpen aan de periodieke kwaliteitstoetsing vanuit de Raad voor Toezicht, dient voorafgaand de oriëntatievragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst is de volgende vraag opgenomen die de bijzondere aandacht trekt:

Verzorgt de praktijk vpb aangiften voor cliënten waarvoor de praktijk geen samenstelopdracht heeft?

Stelt de praktijk vast dat de betreffende cliënt beschikt over een inrichtingsjaarrekening over het betreffende jaar die voldoet aan de daaraan te stellen eisen?

In de praktijk blijkt dat veel mkb-accountantskantoren één of enkele aangiften vennootschapsbelasting verzorgen voor (voornamelijk) kleine cliënten zonder dat een samenstellingsopdracht voor deze cliënten wordt uitgevoerd. Goed om bij de NBA na te gaan wat de achterliggende gedachte achter deze vraag is gezien het feit dat deze situatie in de praktijk kennelijk met enige regelmaat voorkomt. Uit de terugkoppeling van de NBA helpdesk blijkt het volgende.

De achterliggende gedachte achter de vraag of een accountant een aangifte vennootschapsbelasting opstelt zonder dat deze overige werkzaamheden voor de desbetreffende cliënt verricht is gelegen in het feit dat de accountant moet vaststellen dat (potentiële) cliënt voldoet aan wet- en regelgeving.

Lees meer

 

Bron: Novak - partner AccountancyWorld

Laatste nieuws