3 jaar cel voor eigenaar trustkantoor dat fiscale schijnconstructies aanbood

AMSTERDAM - Een 62-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden voor het feitelijk leiding geven aan valsheid in geschrift en gewoontewitwassen van grote geldbedragen alsmede voor deelname aan een criminele organisatie. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam beslist.

De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 36 maanden en een beroepsverbod van 3 jaar op. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 34 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar, aldus het persbericht van het gerechtshof Amsterdam.

De man gaf lange tijd leiding aan een trustkantoor dat vanuit Amsterdam schijnconstructies aanbood aan uiteindelijk gerechtigden van vennootschappen in andere Europese landen. De bedoeling van deze schijnconstructies was om gelden verborgen te houden voor buitenlandse fiscale autoriteiten. In onder meer Italië en Spanje werd aldus belasting ontdoken en werden grote bedragen via het trustkantoor in Amsterdam doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Met behulp van vennootschappen in Nevis, de Bahama’s en Liechtenstein konden de uiteindelijk gerechtigden vrij over het weggesluisde geld beschikken. Bij de schijnconstructies werd gebruik gemaakt van valse overeenkomsten en facturen om te doen alsof er in werkelijkheid betalingen moesten worden gedaan. Daarbij werden veelvuldig documenten geantedateerd. Ook werd gedaan alsof het trustkantoor werkzaamheden verrichtte waarvoor facturen werden gestuurd naar vennootschappen in Europese landen, zoals kledinginspecties of bemiddeling bij verkoop van schepen, terwijl die werkzaamheden in werkelijkheid niet werden verricht.

De man stuurde deze schijnconstructies aanvankelijk vanuit Amsterdam en later vanuit Monaco en Dubai nauwgezet aan. Door zijn leiding leverde hij een essentiële bijdrage aan belastingontduiking in andere Europese landen, waarvoor een deel van zijn klanten daar strafrechtelijk is veroordeeld. Hij heeft leiding gegeven aan het internationaal (gewoonte)witwassen van enorme geldbedragen. Omdat de man en zijn medeverdachten gedurende ruim 10 jaar op deze structurele en georganiseerde wijze het trustkantoor hebben gerund, was ook sprake van een criminele organisatie.

Lees meer op de website van Gerechtshof Amsterdam

Laatste nieuws