Veel bedrijven zien hybride werken als blijvend

DEN HAAG - De meeste bedrijven waar personeel zowel thuis als op locatie werkt, het zogenaamde hybride werken, verwachten deze vorm van werken te blijven gebruiken. Dat geldt voor grote bedrijven meer dan voor het mkb.

Hierover bericht het CBS, de Kamer van Koophandel (KVK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Bijna een derde van de ondervraagde ondernemers zegt dat hybride werken juist geen optie is vanwege het werk zelf. Dat geldt in meerdere mate voor het mkb (5 tot 250 werknemers) dan voor het grootbedrijf (250 of meer werknemers): ruim 30% tegenover 12%.

De mate waarin hybride wordt gewerkt verschilt sterk per bedrijfstak. In de horeca (niet geheel vreemd) geven bedrijven het vaakst aan dat hybride werken geen optie is. Bij informatie en communicatie zien bedrijven hybride werken het vaakst als blijvend.

Ook binnen de verhuur en handel van onroerend goed en de specialistische zakelijke dienstverlening, waar onder andere administratiekantoren onder vallen, zien veel bedrijven hybride werken als blijvend. 

Bedrijven zien voor volgend jaar verstoringen bij leveranciers, ander gedrag van klanten en mogelijke nieuw lockdownmaatregelen als grootste invloeden van de coronapandemie op hun bedrijf.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws