Piekdrukte bij Big 4 doet accountants vertrekken

AMSTERDAM - Het aantal finance vacatures bij de Big Four kantoren lag in het derde kwartaal 36% hoger dan in het vierde kwartaal van 2019, het laatste volledige kwartaal voor het uitbreken van de coronacrisis. De Big Four kantoren merken dat accountancytalent steeds vaker vertrekt naar werkgevers waar de werkdruk gelijkmatiger verdeeld is.

De vraag naar nieuwe medewerkers kelderde bij het uitbreken van de coronacrisis, begin 2020, met bijna 50%, aldus recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van cijfers van Jobfeed. Sinds medio vorig jaar neemt het aantal vacatures bij de vier grootste accountantsorganisaties elk kwartaal weer toe. Inmiddels is de vraag ruim (+36%) groter dan in het laatste ‘normale’ kwartaal voor de coronapandemie.

Liefst 3.370 vacatures

Die stijgende vraag speelt niet alleen bij de Big Four accountantskantoren. Ook veel andere bedrijven en organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerde financiële professionals. Zo stonden er in het derde kwartaal van 2021 3.370 vacatures voor accountants open, een stijging van 41% ten opzichte van een jaar eerder en tevens het hoogste aantal accountancyvacatures in de voorbije twee jaar.

Werkdruk en verloop

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor de grootste accountantskantoren niet alleen lastig om nieuwe professionals te werven, het is tevens een reden dat financials naar andere organisaties overstappen, merkt recruitment consultant Rob Steur. ‘De toch al zware werkdruk bij de Big 4 wordt nog heviger omdat de personeelstekorten ervoor zorgen dat het werk over minder mensen verdeeld kan worden. Gevolg: de piekbelasting in het busy season is nu zó zwaar dat nog meer accountants dan voorheen naar andere bedrijven vertrekken. Daar is de werkdruk niet per se minder, maar wel gelijkmatiger over het jaar verdeeld.’

De Big Four kantoren lopen door de krapte op de arbeidsmarkt ook nog een ander risico. Andere bedrijven proberen vaker hun eigen personeelstekorten op te lossen door talent actief bij de Big 4 los te weken. Zo merkt Robert Walters dat steeds meer bedrijven Big 4-talent proberen aan te trekken door ook de studieschuld over te nemen bij een overstap. Bij veel accountantsopleidingen worden werk en studie gecombineerd en schiet de werkgever de opleidingskosten voor.

Regels

Tot slot is een overstap naar het bedrijfsleven of kleinere accountantskantoren volgens Steur aantrekkelijk omdat er minder druk is van toezichthouders. ‘Het werk op een kleiner accountantskantoor met een minder strikte scheiding tussen controle en advies vinden velen daarom veel leuker en afwisselender. Daarnaast is de sfeer er vaak gemoedelijker en zijn de lijnen korter.’

 

Bron: Robert Walters

Laatste nieuws