FTM: ‘Nederland liep tussen 2000 en 2020 27 miljard euro aan dividendbelasting mis'

AMSTERDAM - De Europese lidstaten zijn tussen 2000 en 2020 voor 150 miljard euro opgelicht of gedupeerd door bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingewikkelde constructies ontweken ze dividendbelasting of maakten ze zich schuldig aan fraude. Hierover bericht Follow the Money.

CumEx-files

Nederland liep mogelijk voor 27 miljard euro dividendbelasting mis. Dat is omgerekend 1,35 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Mannheim en het internationale journalistieke samenwerkingsproject The CumEx-Files 2.0 onder leiding van het Duitse non-profit-onderzoeksplatform Correctiv, waar ook het Nederlandse Follow the Money (FTM) aan meedoet. Het onderzoekscollectief berekende eerder dat tussen 2001 en 2016 de schade 55,2 miljard euro bedroeg. De nieuwe berekeningen komen dus in totaal uit op 150 miljard euro aan misgelopen dividendbelasting.

Dividendstrippen

Eric Smit, onderzoeker en hoofdredacteur van FTM, zegt tegen de NOS: ‘In Nederland zijn er grote beursfondsen, die voor het grootste deel in bezit zijn van buitenlandse eigenaren. In combinatie met onze goed ontwikkelde financiële markten, leent zich dat heel goed voor dit soort frauduleuze constructies.’ Te denken valt aan het zogenaamde dividendstrippen. Dat houdt in dat partijen op verschillende manieren dividendbelasting terugvorderen, terwijl ze daar geen recht op hebben. Volgens het onderzoeksplatform hebben fraudeurs jarenlang strategieën opgetuigd om dit mogelijk te maken.

CumEx

CumEx en CumCum zijn twee vormen van dividendstrippen. Bij CumEx wordt dividend teruggevorderd dat niet eens is betaald, of wordt meerdere keren dividendbelasting teruggevorderd terwijl die maar één keer is betaald. Van CumCum is sprake wanneer een aandeelhouder dividendbelasting heeft betaald, zelf geen recht heeft op teruggave en via een constructie een andere partij de teruggave laat ontvangen.

Smit: ‘De essentie van CumCum is dat buitenlandse aandeelhouders geen recht hebben op teruggave van dividendbelasting die 15% bedraagt, maar ze kunnen hun aandeel wel tijdelijk aan een Nederlandse persoon lenen die de dividendbelasting namens hen kan terugvorderen. De Belastingdienst geeft de dividendbelasting terug aan de Nederlander, die het samen met het geleende aandeel weer teruggeeft aan de buitenlandse aandeelhouder.’

 

Bron: Follow the Money, NOS

Laatste nieuws