Rapport KPMG: Nederlands coronabeleid schoot ernstig tekort

ROTTERDAM - KPMG komt vandaag met een zeer kritisch rapport over de Nederlandse corona-aanpak. Op diverse terreinen schoot die aanpak ernstig tekort, zo schrijft het NRC. Het rapport van KPMG loopt vooruit op het eerste rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), dat naar verwachting begin volgend jaar zal verschijnen. Daarna volgt een parlementaire enquête.

De Nederlandse corona-aanpak liet te wensen over, aldus het rapport van KPMG. Het rapport richt zich op de door het kabinet gevolgde strategie en de resultaten daarvan tussen maart 2020 en juli 2021 en bestaat uit een uitgebreide literatuurstudie van openbare bronnen en een analyse van wereldwijd beschikbare data.

In Nederland zijn meer doden gevallen en werd vaak te laat ingegrepen omdat beleid werd gemaakt op basis van de hoeveelheid mensen die in het ziekenhuis lagen in plaats van het aantal besmettingen, aldus KPMG.

In vergelijking met Scandinavische landen als Noorwegen, Denemarken en Finland deed Nederland het zowel wat betreft economische groei als oversterfte beduidend minder goed.

In Nederland overleden zo'n 24.000 mensen meer dan verwacht terwijl Scandinavische landen amper oversterfte hadden. Denemarken, Noorwegen en Finland waren sneller met maatregelen als een lockdown, grenscontroles en quarantaineregels. Deze strenge maatregelen leidden overigens ook tot het uitblijven van economische schade.

Bij verschillende belangrijke beslissingen sloeg Nederland internationaal advies van onder meer WHO in de wind met betrekking tot bijvoorbeeld testen en mondkapjesplicht. KPMG verbaast zich daarover.

 

Bron: NRC

Laatste nieuws