Meerderheid bedrijven heeft afspraken over hybride werken

DEN HAAG - Tweederde van de bedrijven heeft inmiddels afspraken gemaakt met werknemers over hybride werken. Bedrijven zeggen behoefte te hebben aan goede voorbeelden over hoe zij hybride werken het beste kunnen inrichten. Er is daarbij echter geen behoefte aan nieuwe regelgeving vanuit de overheid.

Dat komt naar voren uit onderzoek van werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW naar hybride werken onder leden van MKB-Nederland, VNO-NCW, AWVN en LTO Nederland.

Tweederde van de bedrijven heeft inmiddels al afspraken gemaakt over het hybride werken. De afspraken worden meestal gemaakt tussen medewerkers en leidinggevende onderling, met de OR of in een aparte bedrijfsregeling. Van de bedrijven die nog geen afspraken heeft, is de helft van plan dit snel te doen.

Bedrijven zeggen vooral op bedrijfsniveau afspraken te willen maken met hun mensen en teams over wat werkt in de praktijk en wat niet. In veel mindere mate kijken ondernemers naar de overheid voor aanvullend beleid (22%). Het gaat bedrijven dan vooral om heldere regelgeving rond fiscaliteit. Circa 65% van de werkgevers heeft geen behoefte om verder zaken in de wet te veranderen, omdat dit onderwerp volgens hen iets is wat je met elkaar regelt op de werkvloer. Onder kleinere mkb-bedrijven schiet dit percentage zelfs omhoog naar bijna 90%. Bedrijven geven in de enquête aan vooral behoefte te hebben aan goede voorbeelden van hoe andere bedrijven dit met succes organiseren op de werkvloer.

Van de deelnemende bedrijven verwacht circa 36% dat mensen voortaan 40% van de tijd thuis gaan werken en 60% van de tijd op een bedrijfslocatie. Circa 26% verwacht dat dit in de verhouding 20% thuis en 80% op locatie zal gebeuren en 18% denkt dat er 60% wordt thuisgewerkt en 40% op locatie.

"Hybride werken, waar dat kan, wordt naar de verwachting van bedrijven dus gemeengoed, maar de verdeling tussen locatie en thuis verschilt per bedrijf", aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Laatste nieuws