DNB: economie kwetsbaar door hoge hypotheken en aandelenkoersen

AMSTERDAM - De Nederlandse economie is kwetsbaar door risicovol gedrag van huishoudens en beleggers, aldus DNB vandaag. Met name de hoge hypotheekschulden en de almaar stijgende aandelenkoersen baren de toezichthouder zorgen.

DNB deed vandaag verslag van de financiële stabiliteit van de Nederlandse economie. De Nederlandse Bank waarschuwt dat ons land kwetsbaar is, aangezien woningprijzen of aandelenkoersen plotseling kunnen dalen.

Dat komt onder andere doordat de prijzen van koopwoningen blijven stijgen. Kopers moeten zich daardoor steeds dieper in de schulden steken om een huis te kunnen kopen. Het bedrag dat ze ten opzichte van hun inkomen lenen, wordt steeds groter. Nederlanders hebben de op een na grootste schulden van Europa. Circa 95% daarvan is hypotheekschuld. 

Daarnaast hebben veel beleggers geïnvesteerd in onder meer aandelen. De koersen daarvan breken record op record. Zo bereikte de AEX vorige maand voor het eerst een stand van meer dan 800 punten.

Volgens DNB lijken beleggers en huishoudens ervan uit te gaan dat de economische situatie blijft zoals die nu is, bijvoorbeeld op het gebied van de lage rente. Maar als de situatie verandert en daardoor de huizenprijzen en aandelenkoersen dalen, kan dat tot flinke problemen leiden.

Laatste nieuws