Student in de spotlight: Roos van der Schot

03-02 06:03 | bron: AccountancyWorld

ZWOLLE - Roos van der Schot werkt als assistent-accountant bij Countus. Binnen deze functie kreeg zij de gelegenheid om verschillende aspecten van het vak te verkennen. Zo kwam ze erachter dat vooral de fiscale werkzaamheden haar erg goed liggen. Inmiddels heeft ze de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) met succes afgerond en gaat ze vanaf september nog verder de diepte in met Register MKB Belastingadviseur (MKB BA). We zetten haar graag in de spotlight.

Alles uitgeprobeerd

“Voordat ik een opleiding ging volgen, wilde ik graag zoveel mogelijk werkzaamheden uitproberen om erachter te komen wat ik het leukst vind. Gelukkig kreeg ik deze kans bij Countus. Zo heb ik fiscale aangiften gedaan, geholpen met bedrijfsadviezen, jaarrekeningen samengesteld en btw-aangiften verzorgd. Op die manier kon ik intern veel leren en ontdekken wat mij het beste ligt. Dat bleek het fiscale gedeelte te zijn. Daarom heb ik ook besloten om een fiscale opleiding te gaan volgen.

Behapbaar

Eén van de redenen dat ik koos voor de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC), is dat het een opleiding met een duur van een jaar is. Veel fiscale opleidingen duren erg lang, soms wel vijf jaar. Ik zag het niet zitten om in één keer zo lang te gaan studeren. Misschien kom ik uiteindelijk wel aan die vijf jaar, maar door het op te delen in kleinere, behapbare stukken, blijft het voor mij beter te overzien.

Meer begrip

De opleiding bleek me nog beter te liggen dan ik vooraf had gedacht. Ik heb nu veel meer achtergrondkennis als assistent-accountant, waardoor ik achterliggende problemen en vraagstukken beter begrijp. Ik doe nu geen werkzaamheden meer ‘omdat we het altijd zo doen’, maar ik weet nu bijvoorbeeld welke wet- en regelgeving daarachter zit en waarom dat zo is. Hierdoor kan ik een beter onderscheid maken tussen belangrijke en minder belangrijke zaken. Ook merk ik dat ik steeds vaker vragen van adviseurs krijg over fiscale vraagstukken.

Goed te combineren

Ik vond de opleiding goed te combineren met mijn werk en privéleven. Ik werk 36 uur en thuis hebben we nog een akkerbouwbedrijf. Mijn vriend doet de meeste werkzaamheden op dat bedrijf, maar tijdens seizoenspieken is daar ook voor mij genoeg werk te doen. Gelukkig hoefde ik op de drukste piekmomenten meestal niet te studeren en hoefde ik niet al te veel vrij te nemen voor mijn opleiding. Alleen voor de examens nam ik een paar dagen vrij om te kunnen blokken. Het scheelt natuurlijk ook dat ik op kantoor al aan veel zaken heb mogen proeven, waardoor ik veel van wat aan bod kwam al eens eerder gezien had. Dan ga je een stuk sneller door de te behandelen stof heen.

Door met Register MKB Belastingadviseur (MKB BA)

Na het afronden van de opleiding Register MKB Belastingconsulent (MKB BC) merk ik dat er nog best wel wat onderwerpen zijn waar ik op fiscaal gebied tegenaan loop, zoals schenk- en erfbelasting. Daarom start ik in september met Register MKB Belastingadviseur (MKB BA) om me daar verder in te verdiepen. Hoewel ik nog helemaal niet weet of ik in de toekomst adviseur wil worden – en dat hoeft ook niet van Countus – vind ik het wel leuk om die kennis in huis te hebben. Ik ben er ook van overtuigd dat dit een meerwaarde heeft voor mij als assistent-accountant. De adviesvaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet komen altijd wel van pas, op welke werkvloer dan ook.

Blijven leren

Als financieel professional is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. De wet- en regelgeving verandert regelmatig, dus het is logisch dat je die ontwikkelingen moet blijven volgen. Ook voor accountantskantoren heeft het veel meerwaarde als hun medewerkers goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Zo kunnen ze zich goed onderscheiden van andere kantoren. Zelf vind ik het ook echt leuk om te blijven leren, zodat ik weet waar ik over praat en nieuwe dingen kan signaleren. Dat is ook de reden dat ik nu weer verder ga studeren.”

Roos’ studietips

  • Bereid je lessen goed voor. Door inhoudelijke vragen te stellen kun je veel meer uit de les halen en dus meer leren.
  • Maak de opdrachten in de online leeromgeving. Daarvan ga je de stof echt beter begrijpen, waardoor je deze ook beter kunt toepassen in de praktijk.

 

Bron: Markus Verbeek Praehep - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
31 mrt De evolutie van accountancy
31 mrt Een stap vooruit: hoe je klanten gerichter bijstaat tijdens een consolidatie
31 mrt BrainSys grote winnaar tijdens de 35e editie van de Exact Partner van het Jaar event
31 mrt Geen meerderheid voor links plan om belastingvoordeel uit te kleden
31 mrt Inflatie neemt af naar 4,4 procent: boodschappen wel flink duurder
31 mrt Hoe slim en efficiënt werkt jouw accountantskantoor?
31 mrt In deze 6 stappen stoom je jouw accountantskantoor klaar voor de toekomst
31 mrt Hoe zit het met de vertrouwenspersoon?
30 mrt Adviescollege voor beroepsreglementering (ACB) publiceert jaarplan 2023
30 mrt NBA past correctie toe bij beoordeling kennistoets 2022
30 mrt Banken: schade fraude betalingsverkeer bijna 61 miljoen in 2022
30 mrt Kredietverzekeraar vreest bijna 80 procent meer faillissementen
30 mrt Bonden: werknemers ING in Noordoost-Nederland in staking
30 mrt Bescherm het vertrouwen van je klanten: veilige gegevensopslag voor accountants
30 mrt Inspelen op de vragen in de markt, welke prijsstrategie kies jij als accountant?
30 mrt MKB sloot 2022 af met gemiddelde omzetdaling van 0,25%
29 mrt Marshoek B.V. gaat samen met de Jong & Laan
29 mrt Voorzitter UBS dankbaar voor bereidheid Hamers om terug te treden
29 mrt FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten
29 mrt Hamers vertrekt bij UBS
29 mrt Franse justitie doet inval bij banken om dividendfraude
29 mrt Zó kun je als accountant Agile werken | Agile kenmerken
29 mrt Webinar RPA: dit zijn de vijf key take-aways (video)
28 mrt Kaag geeft antwoord op Kamervragen over accountancysector
28 mrt CPB: pas op met belastingmaatregelen om gedrag te sturen
Spotlight
Spotlight
Spotlight
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Advertentie
uw banner hier?