Patrick Oomen: “De stap naar data is superinteressant“

12-01 06:05 | bron: AccountancyWorld

DE BILT - Patrick Oomen (52) voelt zich thuis in de zorg, die de rode draad in zijn carrière vormt. Proberen goed te doen voor mensen, is wat hem drijft. Als financial bij Stichting Zorgwaard, een in de Hoeksche Waard verankerde en op (voornamelijk) ouderenzorg gerichte groep van zorglocaties, draagt hij daaraan zijn steentje bij. Patrick: “Op mijn manier is dat via de cijfers, bijvoorbeeld door gunstig in te kopen.” Hij is fanatiek in zijn werk, maakt “best veel uren, omdat het zo interessant is” en is met zijn werkgever bezig de stap te maken naar digitalisering. De opleiding Data Driven Finance van NIVE Opleidingen komt daarbij goed van pas.

Waarom de combinatie van zorg en finance zo goed bij hem lijkt te passen, vraagt hij zichzelf ook wel eens af. Patrick: “Ik heb een voorkeur voor een wat grotere organisatie, die is vaak wat beter georganiseerd. Meer gestructureerd ook, net zoals ikzelf. Ik weet graag waar ik sta en wat mijn taak is. En dan kom je toch terecht waar je ervaring je brengt. Mijn hart ligt er ook wel. Niet bij de zorg aan het bed, maar ook als financial kan ik veel betekenen.”

Slimmer werken

Stichting Zorgwaard is, net als andere zorgverleners, bezig om de stap naar digitalisering te maken. Dat is nodig, omdat er steeds meer gegevens worden uitgevraagd en het proces van maandelijks excelsheets invullen niet meer voldoet. Het moet sneller, completer ook en dat kan alleen maar als er slimmer gewerkt gaat worden. Patrick: “We moeten structuur aanbrengen, met grotere systemen en een proces waarbij we niet elke maand het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.” Een spannende stap, volgens Patrick. Voor zijn organisatie, maar ook voor hem als persoon: “Ik doe mezelf hier misschien mee te kort, maar ik ben eerder een ouderwetse boekhouder dan een dataman. Toch vind ik die stap naar data superinteressant, maar om die te maken, wilde ik graag een opleiding doen.”

Van boekhouder naar adviseur

Patricks ambitie was om meer kennis te krijgen over data en hoe je daar anders mee omgaat. Patrick: “Ik merkte dat in mijn werk alles om data gaat draaien en dat ik de beweging moest maken van pure boekhouding naar vooruit kijken en spelen met data. Wat zijn data? Hoe richt je ze in? Hoe krijg je de juiste gegevens uit het systeem? Hoe maak je de juiste analyses? En hoe sla ik de brug met non-financials in onze organisatie? Want gegevens zijn natuurlijk pas informatie als de ander ze begrijpt en er iets mee kan. Het komt erop neer dat je als financial meer adviseur wordt dan boekhouder en ik wilde mee in die verandering.”

De strategie geeft de richting aan

Het eerste deel van de opleiding kwam voor Patrick als een verrassing. Patrick: “Ik had niet gedacht dat we zo lang stil zouden staan bij missie, visie en strategie. Dat lag eerst nog wat ver van me af en was voor mij het lastigste stuk. Waar zou het naartoe gaan? Daarna maakten we de stap naar de praktijk. Maar juist als je start bij het grotere geheel en daarna in stapjes naar de praktijk gaat, dan valt alles op zijn plek en dat heeft me heel veel opgeleverd. De grote bak met data die je hebt als organisatie heeft immers van zichzelf geen vorm. Je moet die dingen eruit pikken die je nodig hebt om de organisatie grip te geven. En daarom is het zo belangrijk om eerst goed stil de staan bij de strategie, die geeft immers ook voor de data de richting aan.”

Het ijzer smeden als het heet is

Inmiddels heeft Patrick het diploma in the pocket. Door corona ging het allemaal wat anders dan anders. Patrick: “Mooi dat NIVE aan de deur kwam met mijn diploma, dat doen ze wel goed. Ik was verrast over de aandacht die ik van diverse kanten kreeg, doordat NIVE een bericht op LinkedIn plaatste, leuk!” Nu is het aan Patrick en zijn collega’s om de digitalisering bij Stichting Zorgwaard verder vorm te geven. Patrick: “We moeten nu strategische keuzes maken. Daar heeft de opleiding ook bij geholpen, die stukken liggen nu bij het MT. We moeten nu snel vervolgstappen gaan maken, want ik wil het ijzer smeden als het heet is.”

Mooie combinatie van theorie en praktijk

Waarom Patrick voor NIVE Opleidingen koos? Patrick: “Ik had eerder al de HOFAM gedaan en had daar goede ervaringen mee. Erg praktijkgericht, goede docenten en erg praktijkgericht. En nu heb ik ook weer gekozen voor NIVE. Er worden meer cursussen gegeven voor het bouwen van dashboards, maar ik koos voor Data Driven Finance vanwege de mooie combinatie van theorie en praktijk. En verder moet je het natuurlijk toch gewoon zelf doen.”

Bekijk hier meer informatie over de opleiding Data Driven Finance

 

Bron: NIVE Opleidingen - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
08 aug Redactie AccountancyWorld gesloten van 8 t/m 19 augustus
05 aug FRC voorstander van splitsing EY
05 aug 5 accountancytrends die je werk veranderen in 2022
05 aug Musk beschuldigt Twitter opnieuw van fraude
05 aug Accountant, verras jij je klant met inzicht, overzicht en een moeiteloze samenwerking?
05 aug Ageras helpt boekhouders en accountants bij het vinden van de juiste klanten
04 aug Britse toezichthouder: ‘Accountants moeten niet zeuren over boetes’
04 aug SRA reageert op consultatie ESRS-standaarden CSRD
04 aug Lansigt Ridderkerk gaat verhuizen
04 aug Inflatie op hoogste niveau sinds 1975
04 aug Hyperinflatie in Turkije scheelt ING bijna 300 miljoen euro aan winst
04 aug Hoe PBC+ het aanleverproces van klantinformatie stroomlijnt (video)
04 aug Zo help je ondernemers naar een digitale administratie
03 aug Wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV voorlopig nog niet naar Kamer
03 aug Bazerman: 'Partijdigheid accountants is vaak onbewust'
03 aug Verkiezing Exact Cloud Award 2022 van start voor 10e editie
03 aug 4 manieren om jezelf als accountant te onderscheiden
03 aug Financieringen om de gaten tussen activa en passiva te dichten
02 aug Totale boetebedrag Britse toezichthouder flink hoger
02 aug Groei flexbranche neemt in 2023 verder af
02 aug Pensioenexpert: inflatie niet bij te houden voor pensioenfondsen
02 aug Belastingdienst gaat mkb per sms herinneren aan btw-aangifte
02 aug Een werkdag zónder automatisering? Onvoorstelbaar voor Alfa Accountants en Adviseurs
02 aug Webinar: STAP-budget (video)
01 aug Kennistoets 2022
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?