Economische groei in tweede kwartaal veel sterker dan gedacht

DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal veel sterker gegroeid dan gedacht. Volgens nieuwe cijfers van het CBS kwam de groei uit op 3,8% ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij de eerste berekening in augustus ging het CBS nog uit van een groei van 3,1%.

De bijstelling hangt samen met herziene cijfers over de consumptie door huishoudens en overheid. Sinds de vorige raming is veel nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Het totaalbeeld is echter niet veranderd, aldus het statistiekbureau. Volgens het CBS was de bijstelling dit keer wel groter dan gemiddeld in de afgelopen jaren.

Nederland profiteerde in de periode van april tot en met juni van de afbouw van de coronamaatregelen, zoals de heropening van de horeca en winkels. Doordat de economie weer groei liet zien, kwam er een einde kwam aan de kleine recessie die het gevolg was van de tweede coronagolf in het najaar en de winter. Met name huishoudens gaven meer uit, maar ook het bedrijfsleven en de overheid droegen bij aan de groei.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 10,4%. 

Laatste nieuws