Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers

COEVORDEN - Online betalingen kent al een aantal jaren een opmars die nog wel even zal aanhouden. Innovaties als cloud computing, e-business, e-commerce en globalisering zijn hier debet aan.

Over online betalingen is volop informatie te vinden op internet. Het gaat dan om betaalmethoden zoals iDEAL of (internationaal) PayPal en de afhandeling daarvan via online betaalplatformen van Payment service providers (PSP’s). De aandacht gaat dan met name uit naar het aansluiten van een webshop of bijvoorbeeld factuursoftware, waarbij de digitale factuur voorzien wordt van een betaallink. Ingeval van iDEAL kan ook een QR-code opgenomen worden.

Een belangrijk aandachtspunt is hoe de koppeling tussen online betalingen en boekhoudsoftware is geregeld? Enerzijds gaat het dan om de wijze van uitwisseling, zoals automatisch op basis van api-techniek of het uitwisselen van transacties via SEPA CAMT of MT940. Anderzijds om de boekhoudkundige verwerking van online betalingen, waarbij ingehouden transactiekosten door een PSP aandacht verdienen. In voorbeelden op internet wordt gemakshalve de BTW nog wel eens buiten beschouwing gelaten, terwijl dat in de meeste gevallen wel van toepassing is bij in rekening gebrachte transactiekosten. En ook refunds (oftewel terugbetaling) en non-collecting betaalmethoden (waarbij de PSP alleen afhandelingskosten in rekening brengt, zoals bij PayPal het geval kan zijn) wordt nauwelijks aandacht aan besteed in relatie tot de boekhoudkundige verwerking in voorbeelden die te vinden zijn op internet.

Reden voor Onderzoeksbureau GBNED om het rapport “Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers” samen te stellen en daarbinnen de afhandeling van online betalingen in relatie tot boekhoudsoftware centraal te stellen. Met uitgebreide boekingsvoorbeelden van:

  1. Via PayPal ontvangen specificatie van betalingen en daarbij in rekening gebrachte transactiekosten;
  2. Via een betaalplatform van een PSP ontvangen specificatie van betalingen, uitkeringen en in rekening gebrachte transactiekosten;
  3. Online betalingen verwerken als contante verkopen;
  4. Online betalingen via alleen reguliere bankafschriften verwerken.

In het rapport wordt ook aandacht besteed aan enkele add-ons die een schakel vormen tussen onder andere online betaalmethoden, payment service providers en boekhoudsoftware. En er is kort aandacht voor de afhandeling in boekhoudsoftware van verkopen via een webwinkel. Een onderwerp dat onze nadrukkelijk aandacht heeft voor de toekomst.

Advies
Payment service providers en leveranciers van boekhoudsoftware adviseren we te komen tot meer standaardisatie op het gebied van gegevensuitwisseling tussen online betaalsystemen c.q. -platformen  en boekhoudsoftware. Standaardisatie is wat ons betreft het sleutelwoord als het gaat om automatische gegevensuitwisseling tussen softwaresystemen op een efficiënte en betrouwbare en wijze.  

Aanvragen rapport
Het complete rapport “Boekhoudsoftware: online betalingen en de rol van Payment service providers” is gratis beschikbaar.

 

Bron: GBNED

Laatste nieuws