Noorden van Randstad economisch hardst getroffen door coronacrisis

AMSTERDAM - De economie in het noorden van de Randstad en dan met name Amsterdam heeft het meeste last gehad van de coronapandemie, aldus de Kamer van Koophandel vandaag. In de regio's Zuid-Limburg en Zuidwest-Friesland bleef de schade juist beperkt.

KVK vergeleek de economische activiteit in de vijf kwartalen dat de coronacrisis duurde, van maart 2020 tot en met juni 2021, met de vijf kwartalen ervoor. Hieruit komt naar voren dat de bedrijvigheid het meest daalde in de regio Amsterdam, met een min van 19%. Dat kwam onder meer doordat veel buitenlandse toeristen wegbleven. Ook andere delen in het noorden van de Randstad, zoals Haarlem, Utrecht en de Zaanstreek, hadden veel last van de coronacrisis.

Daar staat tegenover dat diverse gebieden buiten de Randstad het juist goed deden. Het gaat dan met name om Friesland en Limburg, waar de bedrijvigheid 60% steeg, en Zeeuws-Vlaanderen, waar de bedrijvigheid zelfs meer dan verdubbelde (+121%). Dat komt onder meer doordat die regio's populair zijn bij Nederlandse toeristen.

Laatste nieuws