ING: Minder schade aan Nederlandse economie door lossere lockdowns

AMSTERDAM - De coronapandemie heeft in Nederland voor minder economische schade gezorgd dan in veel andere Europese landen. Dat kwam onder meer door de relatief losse lockdowns en doordat de toeristische sector in ons land relatief klein is. Hierover bericht ING vandaag.

ING keek naar de gevolgen van de coronacrisis op de economieën in landen die de euro als betaalmiddel hebben. Daarbij is onder meer gekeken naar de staatsschuld en hoe hard deze is opgelopen door de steunpakketten die de diverse landen hebben opgetuigd om hun economie op peil te houden.

In Nederland is die schuld door de coronapandemie 95 miljard euro groter geworden. Dat is 12% van het bbp. Volgens ING zijn er maar drie landen waar de staatsschuld door de coronacrisis minder hard opliep dan in Nederland. Dat zijn Ierland, Luxemburg en Finland. In de overige 15  landen liep de staatsschuld juist harder op.

Daarnaast speelde mee dat veel Nederlanders in staat waren om thuis te werken, waardoor bedrijfsprocessen gewoon door konden gaan. Dat de huizenprijzen naar recordhoogtes stegen, zorgde er ook voor dat de schatkist extra belastinginkomsten kreeg. Hierdoor hoefde de overheid minder geld te lenen en bleef de staatsschuld dus kleiner.

Laatste nieuws