Aantal faillissementen op laagste punt in 30 jaar

DEN HAAG - Vorige maand zijn er in Nederland 98 bedrijven failliet gegaan. Dat zijn er 11 minder dan een maand eerder en is het kleinste aantal sinds december 1990, aldus het CBS vandaag.

De meeste faillissementen waren in de handel, waar 24 bedrijven noodgedwongen in augustus moesten stoppen. Ook in onder meer de bouw en de zakelijke dienstverlening gingen relatief veel bedrijven failliet.

Het aantal bedrijven dat failliet gaat, ligt al meer dan een jaar op een historisch laag niveau. Bij de start van de coronacrisis was er eerst nog een piek. In april 2020 gingen 338 bedrijven failliet. Daarna nam het aantal snel af, met in augustus 2021 voor het eerst weer minder dan 100 bedrijven die failliet gingen.

Ter vergelijking: in mei 2013 lag het aantal faillissementen op het hoogste punt ooit. In die maand gingen 816 bedrijven bankroet.. Dat was in de nadagen van de kredietcrisis.

Dat er in de afgelopen maanden zo weinig bedrijven failliet gingen, komt volgens veel economen door het coronasteunpakket van het kabinet. Dit steunpakket stopt eind deze maand.

Diverse economen vermoeden dat het aantal faillissementen gaat oplopen. Voor sommige bedrijfstakken blijft er na deze maand wel steun. Het gaat dan om sectoren die nog altijd last hebben van de coronaregels.

Laatste nieuws