Hoekstra juicht plan oprichting EU-toezichthouder witwassen toe

DEN HAAG - De EU heeft een onafhankelijk Europees toezichthouder nodig in de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. De Europese Commissie stelt daarom de oprichting voor van een agentschap boven de nationale toezichthouders, zoals de AFM in Nederland. Minister Wopke Hoekstra van Financiën juicht het plan toe.

"Ik ben blij dat de commissie voorstellen heeft gedaan om het witwassen van geld en terrorismefinanciering beter aan te pakken". "Deze problemen zijn zo groot, ingrijpend en internationaal dat ze vragen om een grensoverschrijdende aanpak." Nederland pleit samen met een aantal landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, al langer voor een Europese toezichthouder en sterke Europese regels. Volgens de minister zijn de problemen niet morgen of overmorgen de wereld uit en moeten de lidstaten de handen ineenslaan. De Europese toezichthouder zou in 2024 van start moeten gaan.

De AMLA, zoals de instelling afgekort in het Engels gaat heten (Anti-Money Laundering Authority), is het middelpunt van een groter pakket dat het doel heeft het opsporen van verdachte transacties en activiteiten te verbeteren, en om mazen in de wet te dichten die criminelen nu gebruiken om fout geld weg te sluizen of terrorisme te financieren. De voorgestelde wetgeving is ook gemoderniseerd, in lijn met nieuwe technologieën om zo bijvoorbeeld criminele financiële activiteiten met cryptomunten aan te kunnen pakken.

Het EU-toezicht betekent niet dat de rol van AFM op het gebied van handhaving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is uitgespeeld. Integendeel. De commissie heeft nieuwe regels opgesteld voor meer coördinatie en samenwerking tussen de nationale toezichthouders. De AMLA krijgt onder meer de bevoegdheid banken en bedrijven te beboeten als ze de regels schenden die witwaspraktijken moeten voorkomen.

Wanneer de lidstaten akkoord gaan met de oprichting van de AMLA moet worden bepaald in welk land het agentschap wordt gevestigd. Naar verluidt heeft een twintigtal landen, waaronder ook Nederland, daar wel oren naar.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws