CPB-directeur: Nederland moet bitcoin en andere cryptomunten verbieden

DEN HAAG - Het kabinet moet de bitcoin en andere cryptovaluta verbieden, aldus directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Pieter Hasekamp vandaag in een essay. Hasekamp verwacht dat een crash van de cryptovaluta's onvermijdelijk is en vindt dat Nederland daarom zo snel mogelijk moet ingrijpen.

"Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen", aldus Hasekamp. Het CPB, waarvan Hasekamp sinds maart 2020 directeur is, geldt als een belangrijk adviseur van het kabinet.

Hasekamp rekent erop dat een verbod automatisch leidt tot waardedaling van cryptovaluta. "Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen."

Omdat cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgegeven, is het nog te bezien of een verbod erop nationaal kon worden ingevoerd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra wees daarom in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand.

Andere landen varen juist een andere koers met de bitcoin. In El Salvador is de bitcoin afgelopen week goedgekeurd als een wettig betaalmiddel.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws