G7-landen bereiken akkoord over wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven

LONDEN - De landen in de G7 hebben zaterdag een akkoord bereikt over een internationaal belastingplan dat een wereldwijd minimumtarief van 15% op bedrijfswinsten omvat. Dat moet belastingontwijking wereldwijd ontmoedigen.

Het akkoord werd zaterdag in Londen ondertekend door de ministers van Financiën van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland en Japan. Het akkoord effent tevens de weg voor een breder akkoord van de G20-landen volgende maand.

Later zouden dan besprekingen met ongeveer 135 landen moeten plaatsvinden over het belastingplan onder de hoede van de Organisatie voor Economische Samenwerking & Ontwikkeling (OESO). Dat zou kunnen leiden tot de grootste verandering in de internationale vennootschapsbelasting in een eeuw.

Het plan zou onder andere grote Amerikaanse techbedrijven als Amazon, Apple, Facebook en Google dwingen om belastingen te betalen in landen waar ook de omzetten worden behaald. Nu betalen ze alleen belastingen in landen waar ze gevestigd zijn, iets wat belastingontwijking makkelijker maakt.

Laatste nieuws