ABN AMRO: versoepelingen leidden tot enorme omzetstijging winkels

AMSTERDAM - Dat winkels vanaf 28 april weer volledig open mochten heeft ertoe geleid dat consumenten daar veel meer geld uitgaven. Hierover bericht ABN AMRO op basis van de transactiedata van pinbetalingen tot eind mei.

Elektronicazaken (+121%) en sportwinkels (114%) verdubbelden hun omzet in mei ten opzichte van de maand voor de heropening. Ook meubelzaken (+85%), kledingwinkels (+71%) en doe-het-zelfzaken (+70%) deden het goed.

Supermarkten

De supermarkten en voedingsspeciaalzaken zagen hun omzet stijgen tijdens de coronacrisis. Toch daalde hun verkoop nog niet hard doordat winkels weer volledig open mochten en de horeca gedeeltelijk. Supermarkten verloren 2% omzet en speciaalzaken 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zetten voedingsspeciaalzaken nog altijd 51% meer om. Voor de supermarkten was dat 21% meer.

ABN AMRO verwacht dat de omzet van supermarkten en speciaalzaken verder kan terugvallen wanneer de lockdownmaatregelen voor de horeca verder worden versoepeld. Aan de andere kant kunnen het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen de thuisconsumptie juist versterken, aldus de bank.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws