Advies NBA: gebruik modelrapport TVL nog niet, indieningstermijn wordt verlengd

AMSTERDAM - De NBA adviseert accountants het modelrapport voor de steunmaatregel TVL dat gisteren is gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nog niet te gebruiken, omdat het nog moet worden beoordeeld door COPRO. De indieningstermijn die op 10 juni afloopt, zal naar verwachting worden verlengd.

Voor de steunmaatregel Tegemoetkoming in de Vaste Lasten (TVL) moeten ondernemers bij een subsidieaanvraag van 125 duizend euro of meer een accountantsproduct (rapport van feitelijke bevindingen) meesturen. Dat product werd gisteren op de website van RVO gepubliceerd, maar het bijbehorende protocol is pas op 2 juni voorgelegd aan COPRO. COPRO verwacht rond 7 juni het rapport en het protocol te hebben beoordeeld. De indieningstermijn van 10 juni zal daarom verlengd worden. RVO zal hier naar verwachting binnenkort meer over bekendmaken.

Vanaf maandag 31 mei 9:00 uur konden ook voor het eerst startende ondernemingen gebruikmaken van de TVL. Starters moeten bij een aanvraag een 'derdenverklaring light' meesturen. RVO zal binnenkort het model voor de derdenverklaring bij starters op haar website zal plaatsen.

De regeling is uitgebreid om starters te steunen die net buiten de boot vielen bij de regeling omdat zij nog geen referentieperiode konden laten zien over 2019, of omdat zij pas na 15 maart 2020 gestart waren. Alle starters die zich in het Handelsregister van KVK inschreven in de periode van 1 oktober 2019 tot en met 30 juni 2020 komen nu in aanmerking, mits zij gevestigd zijn in Nederland, maar niet op het huisadres. Voor goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horecagelegenheden gelden uitzonderingen.

Om in aanmerking te komen voor TVL Q1 2021 Startende ondernemingen moeten ondernemers ten minste vijftienhonderd euro aan vaste lasten per kwartaal hebben. Een aandachtspunt: het gaat niet om de werkelijke vaste lasten. Het aandeel vaste lasten wordt juist berekend met het percentage vaste lasten dat hoort bij de SBI-code van de hoofdactiviteit van de ondernemer. Aanvragers moeten daarom een SBI-code hebben.

 

Bron: NBA

Laatste nieuws