Groot deel van coronasteun ging naar bedrijven die er al slecht voor stonden

DEN HAAG - De coronasteun vanuit het kabinet is grotendeels beland bij bedrijven waarvan de omzetdalingen niet per se te wijten waren aan de coronapandemie, becijferden ambtenaren van het ministerie van Financiën. Dat schrijven ze in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

De onderzoekers van het ministerie berekenden welke bedrijven in normale tijden ook minstens 20% van hun omzet zouden hebben verloren, wat de grens was om in aanmerking te komen voor coronasteun. Volgens de berekeningen van de ambtenaren is in 20 van de 29 sectoren meer dan de helft van de ernstige omzetverliezen vermoedelijk niet te wijten aan de coronacrisis.

Ze benadrukken wel dat het een indicatieve schatting is, "want we zullen nooit weten hoeveel ondernemers getroffen zouden zijn door een ernstig omzetverlies als de pandemie niet had plaatsgevonden". Hun voornaamste doel is om de verschillen tussen sectoren zichtbaar te maken.

Het goede nieuws voor het demissionaire kabinet is wel dat in de zwaarst getroffen sectoren, waaronder de horeca en de reissector, 80% van het omzetverlies te wijten is aan de pandemie, schrijven de ambtenaren.

Dat er zo veel coronasteun naar bedrijven gegaan is die anders wellicht ook failliet zouden gaan, verklaart volgens de onderzoekers waarom een faillissementsgolf uitblijft. 

Laatste nieuws