Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over minimumloon voor zzp'ers

DEN HAAG - Vakbonden en werkgevers hebben een akkoord over de hervorming van de arbeidsmarkt bereikt. Nulurencontracten moeten worden afgeschaft en het sluiten van vaste contracten moet voor werkgevers aantrekkelijker worden gemaakt. Zzp'ers moeten minimaal '30 á 35 euro per uur' gaan verdienen, anders moet de werkgever voor de rechter bewijzen dat geen sprake is van een verkapt dienstverband.

Het bereikte akkoord, dat vandaag wordt voorgesteld in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER), lekte dinsdag al uit in hoofdlijnen, maar vandaag is het in zijn volledigheid gepresenteerd.

Het advies bouwt voort op de commissie-Borstlap. Die commissie, onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap, presenteerde vorig jaar in opdracht van het kabinet een rapport over de arbeidsmarkt. De commissie wil met name de werkomstandigheden voor zelfstandigen en flexwerkers verbeteren, en daar draait het akkoord ook grotendeels om.

De sociale partners willen af van de "permanente tijdelijkheid van werk bij dezelfde werkgever" door de onderbrekingstermijn te laten vervallen. Zo wordt het dus niet meer mogelijk om een vast contract te omzeilen door na een aantal tijdelijke contracten een pauze in te lassen. Alleen voor studenten en seizoensarbeiders zal dit nog mogelijk zijn. Die krijgen een respectievelijke onderbrekingstermijn van zes en drie maanden.

Nulurencontracten moeten worden afgeschaft en worden vervangen met basiscontracten met tenminste een urennorm per kwartaal. Daardoor is het loon van de werknemer voorspelbaarder. Alleen studenten kunnen wel aangenomen worden met een soort van oproepcontract.

Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door de diverse achterbannen. Dat zal over twee weken gebeuren.

Laatste nieuws