OESO verhoogt verwachting groei wereldeconomie

PARIJS - De wereldeconomie zal, geholpen door de vaccinaties tegen het coronavirus en het grote economische steunpakket van de Amerikaanse overheid, dit jaar iets sterker groeien dan eerder gedacht. Hierover bericht de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens de organisatie zal de wereldeconomie dit jaar nu met 5,8% groeien, terwijl in maart nog werd gerekend op een groei met 5,6%. Voor volgend jaar wordt een groei met 4,4% voorzien, waar eerder 4% groei voorspelt werd. De OESO zegt dat de mondiale economie nu weer terug is op het niveau van voor de pandemie.

Wel zegt de OESO dat het herstel in de wereld van de coronacrisis ongelijk verloopt. In ontwikkelde landen waar vaccinatieprogramma's sneller verlopen en overheden met grote steunpakketten komen, gaat het herstel harder. In veel ontwikkelingslanden waar vaccinaties minder vlot gaan en er beperkte financiële middelen voor overheidssteun zijn, gaat het herstel langzamer, aldus de organisatie.

De OESO denkt dat 's werelds grootste economie, de Amerikaanse, dit jaar met 6,9% zal groeien. Hier werd in maart gerekend op 6,5%. Voor China, de tweede economie van de wereld, wordt dit jaar nu een groei van 8,5% voorzien en voor de eurozone wordt op een plus van 4,3% gerekend.

De organisatie stelt dat er nog steeds risico's zijn voor het herstel van de coronacrisis, omdat een groot deel van de wereldbevolking nog niet is gevaccineerd en nieuwe uitbraken van het virus kunnen plaatsvinden door nieuwe coronavarianten. De organisatie vindt dat het productietempo van vaccins en de distributie dringend moeten worden opgevoerd.

Meer informatie: Economic Outlook OESO

Laatste nieuws