Thuiswerken steeds vaker onderdeel van arbeidsvoorwaarden

DEN HAAG - Werkgevers en werknemers maken steeds vaker afspraken over thuiswerken. Deze afspraken worden gemaakt op de werkvloer, bijvoorbeeld via de ondernemingsraad, maar steeds vaker worden de afspraken ook vastgelegd in de cao. Bij alle cao's die dit jaar ingaan of al zijn ingegaan, is het percentage opgelopen naar 31%. Werkgeversvereniging AWVN zocht dit uit op verzoek van NU.nl.

"Thuiswerken staat duidelijk bovenaan de lijstjes bij het cao-overleg, bij zowel de werkgevers als de werknemers", aldus AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde tegen Nu.nl. Hij spreekt van een 'versnelde evolutie' van het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis. "Geen revolutie, want het fenomeen op zich is niet nieuw."

Vorig jaar was maar in 8% van de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) iets opgenomen over thuiswerken. Wat er in de cao's wordt opgenomen over thuiswerken, verschilt van geval tot geval. Maar de thuiswerkvergoeding maakt daar zeker vaak deel van uit. "Daarbij gaan de meeste partijen mee in de Nibud-berekening dat thuiswerken ongeveer 2 euro per dag kost."

Laatste nieuws