Een bedrijfsfinanciering aanvragen? Aan deze voorwaarden moet je voldoen

05-05 06:03 | bron: AccountancyWorld

Wil je een bedrijfsfinanciering aanvragen? Dat gaat meestal niet zomaar. Je moet voldoen aan een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen. De meeste verstrekkers houden zich aan deze strenge voorwaarden. Zo weten banken zeker dat zij hun geleende geld ook weer terugkrijgen, met rente. Soms kunnen er ook nog aanvullende eisen zijn voordat een bedrijfsfinanciering verstrekt wordt. Bijvoorbeeld als het bedrijf nog niet lang genoeg bestaat.

Een bedrijfsfinanciering kan in verschillende vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een rekening courant krediet. Dit is een rekening waar je een bedrag van kan lenen voor bijvoorbeeld het betalen van debiteuren of de aanleg van voorraden. Meestal heb je een zogenaamde ‘zekerheid’ nodig om een lening aan te kunnen vragen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdelijke aansprakelijkheid, een verpanding van bedrijfsuitrusting of het aansprakelijk stellen van meerdere bv’s van dezelfde ondernemer. Er zijn ook leningen waarbij je de hele lening in één keer op je zakelijke rekening gestort krijgt.

Over een bedrijfsfinanciering

Veruit de meeste ondernemers gebruiken nog steeds een bankkrediet of een banklening voor bedrijfsfinanciering. Vier op de vijf bedrijven die een investering vragen, doen dit aan de hand van een bankkrediet of lening van de bank. Een bedrijfsfinanciering komt vaak voor om bijvoorbeeld machines of een bedrijfspand aan te schaffen. Bedrijfsfinanciering gaat dus altijd om een langdurig grote lening. Of je gemakkelijk aan een lening kunt komen, hangt deels af van in welke sector je actief bent. De afgelopen jaren zijn de economische risico’s toegenomen. Zo lenen banken bijvoorbeeld minder gemakkelijk aan het MKB. Banken zijn met de jaren dus steeds selectiever geworden en ze beperken zich vaker tot een bepaalde sector. Zo hebben bedrijven die doen aan vastgoed, handel of maar beperkt online aanwezig zijn meer moeite om een lening te krijgen.

Bij het aanvragen van een zakelijke onderneming moet men bepaalde informatie kunnen overleggen. Deze informatie-eisen worden steeds een beetje strenger, waardoor het lastiger kan worden om aan bedrijfsfinanciering te komen. Des te belangrijker is het dus om de voorwaarden te kennen om in aanmerking te komen voor bedrijfsfinanciering.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor bedrijfsfinanciering

De voorwaarden voor het verkrijgen van bedrijfsfinanciering kunnen per verstrekker verschillen. Over het algemeen is het noodzakelijk om als ondernemer geregistreerd te staan als eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap, commanditaire vennootschap op besloten vennootschap (bv). Bovendien is het voor buitenlandse ondernemingen vaak lastiger om geld in Nederland te lenen. Er zijn banken die alleen leningen verstrekken aan in Nederland gevestigde ondernemingen.

Vrijwel altijd is de noodzakelijke voorwaarde dat de onderneming staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De bedrijfsomzet moet meestal via een zakelijke rekening van dezelfde bank lopen. Bovendien moet je bij het maken van een afspraak je goed voorbereiden. Zorg er in ieder geval voor dat je jaarcijfers kunt overleggen. Over het algemeen zijn de jaarcijfers van de twee voorgaande boekjaren voldoende.

Belangrijk: als je een eenmanszaak of een andere vorm van een vennootschap hebt, mag je niet al een registratie bij het Bureau Krediet Registratie hebben. Dat geldt niet alleen voor degene die de bedrijfsfinanciering aanvraagt, maar voor iedereen in de firma. Vaak is het ook nodig om aan te tonen dat er een financieringsbehoefte is. Er wordt bij de aanvraag getoetst waar de financiering voor gebruikt wordt.

In sommige gevallen zijn er nog aanvullende spelregels. Bijvoorbeeld als een bedrijf korter dan drie jaar bestaat. Dat heb je bijvoorbeeld een bepaald percentage eigen vermogen nodig, moet je aan kunnen tonen dat je voldoende startkapitaal hebt of een verzekering voor bedrijfsrisico’s hebben. Zo kan het voorkomen dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) moet hebben. Bij een bedrijf met een bestaansduur langer dan drie jaar heb je een ondernemingsplan nodig die door een boekhouder is goedgekeurd. En als de ondernemer langer dan 18 maanden geleden is opgericht, moet men de jaarcijfers over de eerste 12 maanden kunnen overleggen. Bereid je dus goed voor als je een bedrijfsfinanciering aan gaat vragen.

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
06 mei Accountant thuis productiever dan op kantoor
06 mei Loket NOW 5 geopend
06 mei ING boekt in eerste kwartaal winst van 1 miljard euro
06 mei Thuiswerken steeds vaker onderdeel van arbeidsvoorwaarden
06 mei ABP was vorig jaar 1,5 miljard kwijt aan bonussen
06 mei Nooit meer werkdagen van 16 uur. Elke btw-maand.
06 mei De voordelen van automatisering: En waarom accountancy er niet door verdwijnt
06 mei KING Software presenteert nieuwe namen voor online boekhoudpakket iMUIS Online: KING Accountancy en KING Finance
05 mei Hoe trends uit het alledaagse leven de accountancy branche beïnvloeden
05 mei Clubhouse! En 6 andere online marketing tips die je kunt inzetten voor jouw accountantskantoor?
05 mei Meer aandacht voor welzijn personeel door corona
05 mei PE-Zomersessies voor Accountants (video)
05 mei Accountancy nieuwe stijl: De backoffice accountant als adviespartner
05 mei Een bedrijfsfinanciering aanvragen? Aan deze voorwaarden moet je voldoen
05 mei Download de gratis ePaper - Risicoclassificatie model
04 mei ADO Den Haag start WHOA-procedure
04 mei Minder bedrijven opgeheven in eerste kwartaal 2021
04 mei Europese banken gaan strijd aan met Amerikaanse betaalreuzen
04 mei Benchmarken: kijk, vergelijk, en groei
04 mei Meer rendement uit je boekhoudafdeling? 5 redenen waarom KPI’s onmisbaar zijn.
03 mei Loket voor vijfde ronde NOW gaat donderdag open
03 mei KPMG volgens LinkedIn beste werkgever van Nederland
03 mei NBA-voorzitter neemt deel aan Busy Season Talks
03 mei NBA start werving van nieuwe voorzitter
03 mei Dit is waarom dashboards juist voor ZZP'ers zoveel meerwaarde bieden.
Poll
Ik heb voldoende mogelijkheden om thuis te werken
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?