Economisch vertrouwen van CFO's en accountants hoogst in tien jaar tijd

NEW YORK - De orderbalans staat op het hoogste punt in twee jaar, wat erop wijst dat het economisch herstel de komende maanden aan terrein wint. Toch wordt er in West-Europa geen groot economisch herstel verwacht tot het vierde kwartaal van dit jaar.

Dat komt naar voren uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van het Institute of Management Accountants (IMA) en Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) onder ruim duizend accountants en CFO’s.

De GECS van Q1 van 2021 laat een veel positiever beeld zien, met de grootste sprong in vertrouwen ooit gemeten in het onderzoek. Volgens de respondenten heeft de goedkeuring en inzet van verschillende effectieve vaccins het vooruitzicht op een einde aan de coronacrisis drastisch verbeterd.

Wanneer de vaccinatiegraad voldoende is zal de Eurozone volgens IMA en ACCA genieten van sterker economisch herstel. "Dit zal worden ondersteund door de 750 miljard euro van het EU-herstelfonds dat later in het jaar verdeeld gaat worden. Nationaal begrotingsbeleid zal waarschijnlijk steun blijven bieden door loonsubsidies. Maar veel huishoudens zullen de tijdens de pandemie opgebouwde spaargelden waarschijnlijk zien als een toename van activa. Dit suggereert dat een klein gedeelte zal worden uitgegeven, wat het voordeel van consumentenuitgaven zal beperken. De heropleving van de economie zal echter de vraag naar export een impuls geven en de industrie helpen."

Download hier de Global Economic Conditions Survey Q1/2021

Laatste nieuws