Aantal starters ligt op één na hoogste niveau in tien jaar tijd

AMSTERDAM - Het aantal bedrijven in Nederland is het afgelopen kwartaal flink gegroeid. Ruim 80.000 ondernemers begonnen het afgelopen kwartaal een bedrijf. Doordat er tegelijkertijd relatief weinig bedrijven failliet zijn gegaan, is de bedrijfspopulatie gegroeid met ruim 50.000 bedrijven. Dat is een stijging van 50% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, meldt Graydon vandaag.

Ook het aantal bedrijven dat niet failliet is gegaan maar wel om een andere reden is gestopt, ligt met ruim 26.000 een stuk lager dan in het eerste kwartaal van 2020.

De coronacrisis is dus niet voor iedere ondernemer een bedreiging, aldus analist Gert van den Berg van Graydon. Het aantal starters lag zelfs op het één na hoogste niveau in 10 jaar tijd. "Veel ondernemers hebben het nu zwaar, maar deze cijfers laten dus zien dat anderen met een nieuw bedrijf juist goed in weten te spelen op de lastige omstandigheden."

Het aantal starters verschilt sterk per sector. In de groot- en detailhandel zijn er bijvoorbeeld met 31,8% veel meer starters dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Volgens Graydon komt dat door de sterke groei van verkoop via internet. Maar ook in de financiële sector, transport & logistiek en industrie werden veel bedrijven opgericht.

Bij 79.568 van de in totaal 81.255 zijn 1 tot 4 medewerkers in dienst, bij 53.773 bedrijven gaat het om een eenmanszaak.

Laatste nieuws