Shell handelt volgens accountant niet in overeenstemming met eigen klimaatdoel

AMSTERDAM - Een door Shell als externe auditor ingehuurde accountant van EY worstelt met de klimaattoezeggingen van het bedrijf. EY noemt het "niet mogelijk, noch passend" om te stellen dat Shell in lijn met zijn eigen klimaatdoelen handelt. Het nu gevoerde beleid sluit niet aan op Shells doel om uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn.

In het jaarverslag wordt EY concreet verzocht om te onderzoeken of Shell op weg is naar "netto nul CO2-uitstoot in 2050" en in overeenstemming met het klimaatakkoord van Parijs handelt. EY antwoordt onder andere dat Shell die doelstelling niet gaat halen met het huidige beleid.

De kritische woorden hebben geleid tot een discussie over hoe accountants moeten omgaan met het fenomeen greenwashing. Als voorbeeld wordt genoemd dat bedrijven grote beloftes doen die niet stroken met het werkelijk uitgevoerde beleid. Accountants zien er ook een frauderisico in.

Shell zegt wel in overeenstemming met het Parijsakkoord te werken. "Shells klimaatdoel is ontworpen om consistent te zijn met het Parijsakkoord. Om dit te bereiken, hebben we ons doel gekalibreerd, gebruikmakend van scenario's die uitkomsten hebben die in lijn zijn met het Parijsakkoord."

Shell publiceerde woensdag zijn jaarlijkse duurzaamheidsrapport. In dat rapport herhaalt Shell de langetermijndoelstelling om in 2050 (netto) CO2-neutraal te zijn. In de periode tot 2030 wil Shell echter de gecombineerde productie van olie en gas opvoeren, waardoor de kans groot is dat de netto CO2-uitstoot van het bedrijf voorlopig ook zal blijven stijgen. Shell stoot jaarlijks ongeveer 1,7 miljard ton CO2 uit. 

Het contrast tussen langetermijndoelen en het kortetermijnbeleid is waar het schuurt met de invulling van het klimaatakkoord van Parijs.

 

Zie ook: Accountant Shell: impact klimaatrisico en energietransitie is ‘key audit matter’

Laatste nieuws