IMF verwacht dit jaar forse economische groei van 3,5 procent in Nederland

WASHINGTON - Het IMF ziet de wereldeconomie het komende jaar met 6% groeien. Voor Nederland gaat de wereldwijde economische organisatie uit van een groei van 3,5%. Dat is flink meer dan De Nederlandsche Bank (DNB) en andere banken eerder voorspelden.

Wanneer de economie opnieuw opengaat, verwacht het IMF meteen een grote groei van het bruto binnenlands product (bbp). Voor ons land is dat 3,5% in 2021 en 3% in 2022. De rest van de wereld groeit het komende jaar met 6% en 4,4% in 2022.

Hiermee stelt het IMF zijn verwachtingen naar boven bij. Bij de vorige voorspelling verwachtte het nog maar 5,5% groei voor de wereldeconomie. De verwachtingen voor Nederland zitten ook fors boven die van de instellingen uit eigen land zoals DNB, het Centraal Planbureau of Rabobank. Die zitten allemaal rond 2%.

Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat Nederlandse organisaties dichter op data zitten uit het eigen land, zoals faillissementcijfers en schuldopbouw en dat het IMF de zaken meer vanaf de oppervlakte bekijkt.

Laatste nieuws