Accountantskantoren lijken steeds vaker te stoppen met wettelijke controles

AMSTERDAM - Veel kleine accountantskantoren die wettelijke controles uitvoeren, dreigen daarmee te stoppen. Hierover bericht het FD vandaag. Dat is slecht nieuws voor grotere bedrijven, die daardoor in de toekomst waarschijnlijk meer gaan betalen voor de controles.

Ondernemers die aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld dat ze meer dan 50 medewerkers in dienst hebben, moeten hun jaarrekening laten controleren door een accountantskantoor. Maar het aantal accountantskantoren dat die wettelijke controles uitvoert, neemt af.

In 2015 waren er nog 370 accountants die de controles uitvoerden, in 2020 waren dat er nog maar 265, zo bericht het FD. Bovendien zouden nog eens ongeveer 100 accountantskantoren willen stoppen met de controles.

Volgens de zakenkrant vinden de accountantskantoren dat de controles gepaard gaan met een hoge regeldruk en kunnen kleinere kantoren de kosten voor digitalisering moeilijk opbrengen. Daarnaast zorgen de hoge kwaliteitseisen voor stijgende kosten.

Dat met name veel kleinere accountantskantoren stoppen met de controles, heeft al effect op de tarieven daarvan. Die stijgen al zeker drie jaar op rij, zo blijkt uit een rapport van ING.

 

Bron: FD

Laatste nieuws