Volkskrant: Nieuwe fout Belastingdienst zou duizenden ondernemers in schulden gestoken hebben

AMSTERDAM - Duizenden Nederlanders hebben onterecht duizenden euro's aan kindgebonden budget, huurtoeslag en zorgtoeslag moeten terugbetalen, waardoor velen van hen in de schulden raakten, aldus de Volkskrant afgelopen zaterdag. Volgens de Volkskrant zijn er fouten gemaakt bij de Belastingdienst, maar heeft de Belastingdienst naar slechts een klein deel een schadevergoeding overgemaakt.

In totaal tien- tot vijftienduizend Nederlanders zijn gedupeerd, schrijft de Volkskrant op basis van schattingen van het ministerie van Financiën. Zij maakten gebruik van de zogeheten leenbijstand (Bbz), waardoor zij een renteloze lening ontvingen om een eigen bedrijf te kunnen starten.

Als de ondernemers niet meer dan de bijstandsnorm verdienden, werd de lening omgezet in een gift. De Belastingdienst heeft het 'kwijtgescholden bedrag' echter in het jaar na ontvangst opgeteld bij het toetsingsinkomen van de ondernemers, waardoor hun inkomen op papier veel te hoog uitkwam. Daarop vorderde de Belastingdienst hun andere toeslagen terug.

Volgens de Volkskrant kwam het probleem in 2010 aan het licht en is de toenmalige minister van Financiën Eric Wiebes eind 2014 gevraagd om de regeling aan te passen. Dat gebeurde uiteindelijk in 2017, schrijft de krant, maar Wiebes zou geweigerd hebben om schadevergoedingen uit te keren.

Op aandringen van de Nationale ombudsman en moties van onder anderen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een kleine groep burgers alsnog een schadevergoeding. Het gaat om gedupeerden in de periode van 2014 tot en met 2016.

Volgens het dagblad deed de fiscus nauwelijks moeite om personen die recht hadden op financiële compensatie op te sporen. Waar circa 3.000 tot 4.500 Nederlanders geld hadden moeten ontvangen, bleef het uiteindelijk bij 1.169. Van de gereserveerde 17 miljoen euro werd maar 2,6 miljoen euro uitgekeerd.

 

Bron: Volkskrant

Laatste nieuws