Deloitte: 'Corona kost de grootste Europese voetbalclubs 2 miljard euro'

AMSTERDAM - De 20 grootste Europese voetbalclubs lopen circa 2 miljard euro mis vanwege de coronapandemie. Dat blijkt uit de nieuwste Deloitte Football Money League 2021 (DFML), waarin Deloitte de financiële prestaties van de 20 grootste voetbalclubs analyseert.

In totaal genereerden de 20 grootste clubs van Europa in het seizoen 2019/2020 8,2 miljard euro aan omzet, circa 12% minder dan in het voorgaande seizoen. Dat komt neer op 1,1 miljard euro minder, vooral vanwege lagere televisie- en radio-inkomsten.

Deloitte becijfert echter dat het totale verlies vanwege de pandemie aan het einde van seizoen 2020/2021 op 2 miljard euro uitkomt. "Geen voetbalclub is immuun voor de coronapandemie. Er zijn weliswaar andere clubs die harde geraakt zijn, maar de clubs in de Money League droegen de grootste financiële impact in absolute termen van omzetwaarde", aldus Deloitte.

Volgens Deloitte werd in absolute zin de Engelse Premier League het hardst geraakt (-413 miljoen euro), gevolgd door de Spaanse La Liga (-204 miljoen), de Italiaanse Serie A (-166 miljoen), de Duitse Bundesliga (-142 miljoen) en de Franse Lique 1 (-136 miljoen).

Van de 20 grootste clubs waren FC Zenit en Everton de enige clubs die groei lieten zien. Bij Everton was dit vanwege het verkopen van de naam van hun nieuwe stadion. Bij FC Zenit komt dit vooral omdat hun financiële jaar eindigde op 31 december 2019, waardoor er nog weinig impact van de coronapandemie is.

Bekijk de Deloitte Football Money League 2021 hier.

 

Bron: Deloitte

Laatste nieuws