MKB krijgt meldpunt voor grote bedrijven die betaaltermijn overschrijden

AMSTERDAM - MKB-bedrijven kunnen vanaf vandaag anoniem bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) melden dat grote bedrijven zich niet aan een afgesproken betaaltermijn houden. Op dit moment geldt een maximale wettelijke betaaltermijn van 60 dagen, maar uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat grootbedrijven rekeningen steeds later betalen in plaats van eerder.

Onder grootbedrijven verstaat het ACM bedrijven met bezittingen die bij elkaar meer dan 20 miljoen euro waard zijn, die jaarlijks een omzet draaien van minimaal 40 miljoen euro en meer dan 250 werknemers in dienst hebben. Wanneer er tenminste aan twee van deze voorwaarden wordt voldaan, is er sprake van een grootbedrijf.

Meldpunt Achterstallige Betalingen

Het Meldpunt Achterstallige Betalingen moet het ministerie helpen inzicht te krijgen in hoe vaak deze grootbedrijven betaaltermijnen overschrijden. Het ministerie bepaalt aan de hand van de uitkomsten of het onafhankelijk toezicht instelt. Mkb-bedrijven kunnen een jaar lang melding maken van grote ondernemingen die in overtreding zijn.

Van 60 naar 30 dagen

"Vaak is het moeilijk voor kleinere ondernemers om de naleving van overeengekomen betaaltermijnen zelf af te dwingen. Met dit meldpunt zetten we een eerste stap naar onafhankelijk toezicht op de naleving van de betaaltermijnen", aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

Daarnaast werkt het ministerie aan een wetswijziging die de maximale wettelijke betaaltermijn van facturen van mkb-bedrijven voor grootbedrijven verkort van 60 naar 30 dagen.

Laatste nieuws