Europees Parlement wil dat telefoon uitzetten na werk een grondrecht wordt

BRUSSEL - Onbereikbaar zijn voor je werk moet een grondrecht voor EU-burgers worden, aldus het Europees Parlement. Volgens het Europees Parlement (EP) moet de Europese Commissie met een voorstel komen om dat te regelen. Het EP zegt in een persbericht dit nu extra van belang is, omdat vanwege de coronacrisis veel meer mensen thuiswerken en de grens tussen werk en privé verder vervaagt.

Volgens het EP is het aantal thuiswerkers vanwege de coronapandemie met 30% toegenomen. Uit een onderzoek van Eurofound zou blijken dat mensen die regelmatig thuiswerken, vaker geneigd zijn om meer uren te werken.

"De vele werkuren en hogere verwachtingen leiden echter tot meer angststoornissen, depressies, burn-outs en andere geestelijke of fysieke gezondheidsproblemen", aldus het EP. Het voor werk continu bereikbaar moeten zijn, draagt hieraan bij.

Personeel moet daarom het recht krijgen om buiten werkuren niet te hoeven reageren op e-mails, telefoontjes of andere vormen van communicatie. Dit zou niet alleen moeten gelden tijdens de avonden en weekenden, maar ook tijdens vakanties en andere vormen van verlof.

Het parlement stemde onlangs over een initiatiefvoorstel, waarin de Europese Commissie werd opgeroepen werk te maken van het recht om offline te zijn. Een ruime meerderheid stemde met het voorstel in. Daarnaast roept het EP de EU-lidstaten op het recht op onbereikbaarheid mogelijk te maken, onder andere door het op te nemen in de cao's.

Laatste nieuws