Starters die na juni 2020 zijn begonnen lopen overheidssteun mis

DEN HAAG - De nieuwe regeling voor starters die het kabinet donderdag heeft aangekondigd voorziet niet in steun voor starters die na 30 juni met hun bedrijf zijn gestart. Deze ondernemers vallen buiten de boot, aldus ministers Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken) en Bas van 't Wout (Economische Zaken).

De ministers lieten weten dat het onmogelijk is om voor iedereen maatwerk te leveren, waardoor er nu dus een groep niet in aanmerking komt voor de nieuwe regeling.

In de tweede helft van 2020 groeide het aantal nieuwe bedrijven met 10% vergeleken met dezelfde periode in 2019, aldus de Kamer van Koophandel. Afgelopen december was de toename van het aantal starters met 19% het grootst.

De startersregeling staat vooralsnog gepland voor mei, al werd een vervroegde openingsdatum van het loket door de ministers niet uitgesloten.

De regeling wordt grotendeels gebaseerd op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en geldt voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf begonnen zijn. De referentieperiode voor de omzet van deze nieuwe bedrijven is het derde kwartaal van vorig jaar.

De starters die in het eerste kwartaal van 2020 van start zijn gegaan, komen dit kwartaal ook nog in aanmerking voor de reguliere Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). In het tweede kwartaal komt dit te vervallen en geldt alleen startersregeling.

Daarnaast is er voor starters een coronaoverbruggingskrediet van maximaal 35.000 euro beschikbaar. In totaal is hiervoor een bedrag van 70 miljoen euro gereserveerd. Het demissionaire kabinet verwacht dat de nieuwe regeling voor starters tussen de 55 en 70 miljoen euro per kwartaal kost.

Laatste nieuws