Ondanks coronacrisis meer startende bedrijven in 2020

UTRECHT - In Nederland zijn er vorig jaar, ondanks de coronacrisis, 78.312 bedrijven bij gekomen ten opzichte van een jaar eerder. Aan het begin van dit jaar stonden bijna 2.080.000 ondernemingen geregistreerd in het handelsregister, een toename van 4%. Hierover bericht de Kamer van Koophandel vandaag op basis van haar Jaaroverzicht Bedrijvendynamiek.

De stijging was wel kleiner dan in 2019, aldus de KvK. Er waren iets meer starters dan een jaar eerder, maar veel meer ondernemers besloten hun bedrijf stop te zetten. In totaal stopten ruim 20% meer ondernemers dan in 2019: 159.041.

Tegelijkertijd waren er 3% meer starters dan een jaar eerder, waarmee het aantal nieuwe bedrijven op 236.589 uitkwam. Ook het aantal faillietverklaringen was opvallend: dat nam met 15% af. Hierbij spelen de steunpakketten van de overheid mogelijk een rol.

Ondernemers zijn gemiddeld 46 jaar oud, maar starters zijn gemiddeld 34 jaar. Er waren met name meer starters in de detailhandel, terwijl de stoppers met name in de zakelijke dienstverlening, ICT en media actief waren. In Gelderland was het aantal stoppers bovengemiddeld.

Laatste nieuws