AFM: toezicht niet-OOB’s volgend jaar definitief weg bij NBA en SRA

14-01 11:09 | bron: AFM

AMSTERDAM - Vanaf 2022 komt het toezicht op ruim 250 accountantsorganisaties die wettelijke controles uitvoeren bij organisaties die niet van openbaar belang zijn (de zogenaamde niet-OOB-organisaties, zoals gemeenten), volledig bij de AFM te liggen. Dit jaar wordt deze overgang voorbereid. Verder publiceert de AFM eind 2021 de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteitsslag bij de grote zes OOB-accountantsorganisaties. Dit is een belangrijk ijkpunt om te bepalen of de in 2014 ingezette inspanningen om de kwaliteit van wettelijke controles te verbeteren, succesvol zijn geweest.

Dat schrijft de AFM in haar jaarlijkse toezichtagenda die vandaag is gepubliceerd. Minister Hoekstra liet vorig jaar al weten dat hij uitging van een scenario waarin de AFM de uitvoering van het toezicht op de niet-OOB-accountants per 1 januari 2022 overneemt van NBA en SRA.

Toezicht op accountancy

Het belangrijkste doel in het toezicht op accountancy is: Doel 2020-2022: Hogere kwaliteit van controles en bijdragen aan effectieve prikkels voor accountants(organisaties), aldus de AFM in zijn agenda.

Met ons toezicht op de accountantsorganisaties dragen we bij aan betrouwbare en relevante (niet) financiële verslaggeving. Dit is belangrijk voor beleggers en andere gebruikers van financiële informatie.

Het toezicht van de AFM blijft gericht op het duurzaam verhogen van de kwaliteit van wettelijke controles. Het in 2020 verschenen rapport van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) en de kabinetsreactie hierop benadrukken deze noodzaak en de uitdagingen op dit gebied. De minister van Financiën heeft twee kwartiermakers benoemd die de opvolging van de aanbevelingen van de CTA gaan monitoren.

Op basis van het CTA-rapport heeft de minister van Financiën besloten om het bestaande toezichtsysteem te versterken. Als gevolg hiervan wordt het toezicht voor wat betreft naleving van de Wet toezicht accountantsorganisaties, waaronder de kwaliteitsbeheersing en de kwaliteit van wettelijke controles bij de niet- Organisaties van Openbaar Belang (OOB)-accountantsorganisaties vanaf 2022 niet langer verricht door de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Samenwerkende Registeraccountants en AccountantsAdministratieconsulenten (SRA). In samenwerking met deze organisaties zal de AFM zich gedurende 2021 voorbereiden om gereed te zijn dit toezicht vanaf 2022 over te nemen.

Naast het overnemen van het toezicht op de niet-OOB-accountantsorganisaties, blijft het toezicht van de AFM gericht op het duurzaam verhogen van kwaliteit bij OOB-accountantsorganisaties. Om te bevorderen dat de sector een duurzame kwaliteitsslag realiseert, blijft de AFM onderzoek doen naar de kwaliteit van wettelijke controles en de realisatie van de duurzame borging van de randvoorwaarden voor kwaliteit. Uit de kabinetsreactie op het definitieve rapport van de CTA blijkt een wens voor intensivering van toezicht door vaker onderzoek te doen en daarbij meer wettelijke controles te betrekken. De AFM is in overleg met het ministerie van Financiën over de benodigde bekostiging van deze intensivering.

Om het doel de komende jaren te kunnen bereiken, stelt de AFM de hiernavolgende toezichtprioriteiten met bijbehorende activiteiten.

Prioriteit: Onderzoek naar de kwaliteitsslag van OOB-accountantsorganisaties

In 2021 blijft het toezicht van de AFM gericht op het verhogen van de kwaliteit van wettelijke controles bij OOB-accountantsorganisaties. In 2014 heeft de sector verbeteringen aangekondigd en zijn accountantsorganisaties een verandertraject gestart. De AFM verwacht van de accountancysector dat de ingezette veranderingen in 2020/2021 het beoogde effect hebben en dat de sector de kwaliteit van wettelijke controles duurzaam geborgd heeft.

Bekijk de overige prioriteiten van de AFM

 

Bron: AFM

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 jan Aantal meldingen over cybercrime uit naam van Belastingdienst stijgt fors
21 jan NBA vraagt uitstel definitieve aanvraag NOW en wijst in advertentie op publiek belang
21 jan Werkloosheid in december verder gedaald
21 jan Download de Bureaukaart fiscaal 2021
21 jan Zes checks voor een goede jaarafsluiting
21 jan 6 redenen om te kiezen voor CaseWare on Azure op weg naar de cloud
21 jan Post HBO AA Accountancy - MKB Fit for Future
20 jan NBA vraagt uitstel voor indienen NOW-verklaring
20 jan Avondklok: voorstel is nu van 20.30 tot 4.30 uur
20 jan NBA-standpunt over NOW en accountantswerkzaamheden
20 jan 68.000 bedrijven meer in 2020
20 jan Fintech, wat kàn ik daarmee als ondernemer?
20 jan Hoe doe ik het goed als eenmanskantoor? Novak Kwaliteitssysteem speciaal voor eenmanskantoren.
20 jan Bereik accountants in 2021 gegarandeerd via AccountancyWorld | het platform voor accountants met dagelijks nieuws
19 jan Topeconomen: Biden goed voor economie en handel
19 jan 3 Accountantskantoren en hun visie: meer toegevoegde waarde en een hogere omzet
19 jan De werkkostenregeling (WKR): wat zijn precies de regels?
19 jan Koenen en Co ging van best of breed naar best of suite
19 jan Accountant, last van piekdrukte in de backoffice? 3 stappen om meer grip te krijgen op de administratieve processen.
19 jan Belastingdienst scheldt schulden slachtoffers toeslagenaffaire kwijt
18 jan Verslag bestuursvergadering NBA januari 2021
18 jan 'Onvoldoende hulp voor mkb'ers bij aanpak financiële problemen'
18 jan FNV: Coronaverlof noodzakelijk: 85% werkende ouders voorziet (ernstige) problemen
18 jan IFAC bericht over resultaten Nederlands onderzoek naar betrokkenheid van externe accountant bij het verminderen van CO2-uitstoot
18 jan Hoe neem ik mijn klanten mee in de transitie naar een succesvol advieskantoor? 3 tips.
Poll
Mijn kantoor onderzoekt al concreet de mogelijkheden van blockchaintechnologie
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?