De Toekomst van de Accountancy

AMSTERDAM - In de accountancy is net als elders een grote verandering gaande. Klanten worden (via social media) steeds mondiger en hebben via het net eenvoudig toegang tot kennis. Basiswerkzaamheden verdwijnen onder druk van automatisering, efficiency en een uitgebreide prijzenslag. Marges komen in toenemende mate druk te staan en de verwachting bestaat dat dat binnen 3-6 jaar 50% van de functies is vervallen. 
 
Door deze trends is er al langer een noodzaak voor middelgrote en kleinere accountants om op zoek te gaan naar een nieuwe werkwijze die leiden tot een toekomstbestendig en winstgevend businessmodel. Uit onderzoek blijkt dat veel accountants moeite hebben met veranderen en zo lang mogelijk vast willen houden aan het bestaande businessmodel. Onderzoek wijst uit dat 80% van de accountants meent dat het businessmodel goed op orde is. Maar veranderen kost nu eenmaal tijd. Bedrijven die nu niet ingrijpen lopen straks het risico om niet meer mee te kunnen.

In de accountancy spreekt men vaak over 2 mogelijkheden met het oog op de toekomst. Namelijk het specialiseren als 'assurance' accountant (de controlerende accountant zoals we deze ook nu kunnen of de 'business accountant', de adviserende (MKB) accountant. Als laatstgenoemde betreed u de consultancy markt. Beide type accountants kunnen in een kantoor ook naast elkaar bestaan.

Wat denkt u? Hoe ziet de toekomst van de accountancy er uit? Log in of registreer gratis om op het platform te reageren.

Laatste nieuws