ABN AMRO schrapt komende jaren 15 procent van de banen

AMSTERDAM - ABN AMRO gaat flink snijden in zijn personeelskosten, aldus de bank maandag in een investor update. ABN AMRO wil in de komende jaren 15% van de arbeidsplaatsen schrappen, wat neerkomt op circa 2.700 banen. Het plan maakt deel uit van een gewijzigde strategie van de bank, waarbij de focus meer op Nederland en Noordwest-Europa komt te liggen.

ABN AMRO wil de uitgaven de komende jaren met 700 miljoen euro verminderen tot 4,7 miljard. Het schrappen van de banen moet hieraan bijdragen. Vooral vanaf 2022 verdwijnen er arbeidsplaatsen.

Momenteel werken bij ABN AMRO meer dan 18.000 personeelsleden, waarvan er circa 14.800 in Nederland werkzaam zijn. Een vermindering van 15% zou neerkomen op het verlies van ruim 2.700 banen. De bank kan desgevraagd nog niet meedelen om hoeveel banen het precies gaat.

Het bedrijf laat weten de gevolgen voor het personeel zoveel mogelijk te willen beperken met natuurlijk verloop en omscholing naar functies waar behoefte aan is. Voor de reorganisatie wordt circa 150 miljoen euro opzijgezet.

De plannen van ABN AMRO komen niet als een verrassing. Topman Robert Swaak kondigde eerder al een koerswijziging aan. Toen werd al duidelijk dat er circa 800 arbeidsplaatsen geschrapt moeten worden.

ABN AMRO maakt daarnaast duidelijk zich meer te gaan richten op het helpen van klanten bij de verduurzaming van hun activiteiten. Daarbij moet het aandeel duurzame leningen en beleggingen groeien van een vijfde naar een derde in 2024.

Laatste nieuws