Duitse toezichthouder: EY mogelijk strafbaar bij controle Wirecard

MUNCHEN - De Duitse toezichthouder Apas heeft de Duitse justitie geïnformeerd over mogelijk strafbaar handelen door EY bij de controle van betaaldienstverlener Wirecard.

Diverse media, waaronder de Financial Times en het Duitse Handelsblatt, melden dat door Apas hierover documenten naar de officier van justitie in München zijn gestuurd. Justitie in München stelt tegenover de Britse zakenkrant dat ze het bewijs, dat door Apas is ingediend, heeft ingezien maar nog conclusies moet trekken. De aanklagers hebben vooralsnog geen gerechtelijk onderzoek ingesteld naar huidige of voormalige EY-werknemers.

In het document stelt de Duitse toezichthouder dat er aanwijzingen zijn dat de controlerend accountant mogelijk due diligence- en rapportageverplichtingen heeft geschonden tijdens de Wirecard-audit. Volgens de Duitse wetgeving kan betrokkenheid bij een valse jaarrekening resulteren in een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Reactie EY Duitsland

De Duitse EY-organisatie verwerpt in een reactie nadrukkelijk het vermoeden van Apas over mogelijk crimineel handelen en stelt dat "op basis van onze huidige kennis" de betrokken accountants de controle "professioneel en te goeder trouw hebben uitgevoerd".

Volgens EY zijn er "absoluut geen aanwijzingen voor relevant crimineel wangedrag door EY-auditors in de Wirecard-zaak". EY geeft daarbij aan dat het volledig meewerkt aan het onderzoek naar de gang van zaken bij Wirecard. Apas zelf weigert commentaar in verband met de vertrouwelijkheid.

 

Laatste nieuws