'ECB gaat dividendverbod banken volgend jaar opheffen'

FRANKFURT - Banken die er goed voorstaan mogen volgend jaar mogelijk weer dividend gaan uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat heeft directielid Yves Mersch van de Europese Centrale Bank gezegd, aldus de Financial Times.

Volgens de Luxemburger ligt het juridisch lastig om het verbod nog langer in stand te houden. Bovendien wordt verwacht dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten banken weer gaan toestaan om dividend uit te keren.

De ECB vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Dat geld konden de financiële instellingen beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben om bijvoorbeeld klappen op te vangen van leningen aan bedrijven en consumenten die niet terugbetaald konden worden. Daarbij was ook de inkoop van eigen aandelen niet toegestaan.

De ECB heeft eerder aangegeven in december een nieuw besluit hierover te nemen. Vorige maand werd al gehint op een mogelijke tussenoplossing. Daarbij zouden bepaalde banken, die de zaken goed op orde hebben, wel dividend kunnen uitkeren. Maar dit zou gaan om een beperkt deel van de winst.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws