Veilig, snel en zorgeloos elektronisch factureren met PEPPOL

24-02 06:05 | bron: AccountancyWorld

DELFT - Wist je dat op dit moment meer dan 80% van de facturen handmatig wordt ingevoerd? Hierdoor blijven facturen te lang liggen, ontbreekt een actueel inzicht en is het lastig te bepalen wanneer ergens actie op moet worden ondernomen. Gelukkig kan factureren tegenwoordig sneller, betrouwbaarder en goedkoper. Dankzij het internationale PEPPOL-netwerk om elektronisch mee te factureren.

Wat houdt elektronisch factureren in?

Elektronisch factureren betekent automatische en directe uitwisseling van facturen tussen boekhoudsystemen van organisaties. E-facturen zijn facturen in UBL-formaat die via het PEPPOL-netwerk worden uitgewisseld. Met alle verschillende boekhoud- en ERP-applicaties kun je al digitale facturen sturen.,denk hierbij aan pdf’s versturen via e-mail. Dit levert al een snellere verwerkingstijd op in vergelijking met papieren facturen via de post, maar het kan dus nog efficiënter, via e-facturatie. En daar komt PEPPOL om de hoek kijken.

Wat is PEPPOL?

PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) is een speciaal beveiligd netwerk waar bedrijven en organisaties (inclusief overheidsinstellingen) onderling elektronisch facturen kunnen uitwisselen. Dit internationale afsprakensysteem is opgericht in 2008.

Via PEPPOL wissel je veilig en real-time berichten uit van hoge kwaliteit. Is zowel jouw administratie als die van de ontvanger geregistreerd op het netwerk? Dan word je elektronische factuur direct vanuit jouw boekhouding naar de boekhouding van de ontvanger gestuurd (system-to-system). Dit voorkomt fouten en zorgt dat de facturen die via PEPPOL worden uitgewisseld, in de meeste gevallen automatisch ingeboekt worden in de administratie.

Hoe werkt PEPPOL?

E-facturen (elektronisch facturen conform UBL-standaard) uitwisselen via PEPPOL gaat via zogenoemde ‘Access Points’ die versleutelde berichten naar elkaar sturen. Je moet je bedrijf aanmelden bij zo’n Access Point om zelf ermee aan de slag te gaan.

Exact heeft een eigen Access Point. Je kunt via Exact direct toegang krijgen tot het PEPPOL-netwerk (registreren) en er gebruik van maken.

Voordelen van PEPPOL

•           Sinds een paar jaar zijn overheden en alle aanbestede diensten verplicht om bij inkoopovereenkomsten elektronische facturen te ontvangen en verwerken. Met PEPPOL kun je hieraan voldoen.

•           Je verwerkt facturen in minuten, in plaats van dagen. Binnenkomende facturen worden automatisch ingelezen, ingeboekt en na goedkeuring uitbetaald. Hier is geen handmatig werk meer voor nodig.

•           Iedereen die het PEPPOL-netwerk gebruikt, moet zich identificeren. Zo weet je zeker dat de facturen vanaf de juiste afzender komen en voorkom je spookfacturen. Ook kunnen documenten niet onderschept worden, wat bijvoorbeeld wel kan bij e-mail.

•           Je minimaliseert de kans op fouten en je medewerkers hoeven zich niet meer bezig te houden met handmatig, tijdrovend uitzoekwerk. Zo kunnen ze hun tijd productiever besteden.

•           Facturen worden sneller betaald, omdat de ontvanger hier geen omkijken meer naar heeft. Daarnaast staan facturen direct in je boekhouding, waardoor je administratie automatisch is bijgewerkt. Hierdoor heb je altijd een juist beeld van je inkomsten en uitgaven, en verbeter je je cashflow.

•           Je hebt altijd inzicht in de status van je verzonden e-factuur indien ook de ontvanger gebruik maakt van software die dit ondersteunt. Je kunt dus zien dat je factuur ontvangen is, maar ook hoe het ervoor staat met de verwerking.  (Exact Online biedt deze mogelijkheid.)

PEPPOL en Exact Online

Exact stimuleert het gebruik van e-factureren (PEPPOL) en is daarom ook nauw betrokken bij de ontwikkeling en adoptie van deze standaard. Wij geloven namelijk dat het onze klanten veel efficiëntie kan opleveren. Aanmelden op het PEPPOL-netwerk kun je gemakkelijk doen vanuit onze software. Exact Online begeleidt je erbij.

Belangrijk is om je relaties (of klanten, als je een accountant bent) in te lichten dat je e-facturen kunt versturen en/of dat je graag e-facturen wenst te ontvangen. Via PEPPOL uiteraard. De voordelen die voor jou gelden, gelden tenslotte ook voor hen. Misschien hebben ze de mogelijkheid al, maar weten ze niet dat jij ook op het PEPPOL-netwerk bent aangesloten. En anders kan dit een stimulans voor hen zijn om ook zich ook te laten registreren bij het PEPPOL-netwerk via een Access Point en e-facturen uit te wisselen..

Meer weten?

In dit whitepaper lees je alles wat je moet weten over de voordelen van PEPPOL en hoe Exact je in staat stelt om hiervan te profiteren.

Wil je meer weten over de oplossingen van Exact voor e-factureren, het goedkeuren van facturen of gerelateerde onderwerpen? Lees hier verder of neem contact op met ons. Wij helpen graag bij het omarmen van PEPPOL en e-facturatie.

 

Bron: Exact - partner AccountancyWorld

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 apr ABN AMRO biedt klanten excuses aan voor witwasaffaire
21 apr KPMG: Investeringen in Nederlandse start-ups bijna verdubbeld in drie maanden
21 apr King Connected - Hét online event voor ambitieuze accountants en ondernemers
21 apr COPRO publiceert eindoordeel over controleprotocollen 2020 van Vertogas en CertiQ
21 apr Goede samenwerking tussen accountant en ondernemer dé randvoorwaarde voor een efficiënte backoffice. 3 tips!
21 apr Vacature: Accountant regio Woerden, Utrecht, Geldermalsen
20 apr Kabinet zet versoepelingen per 28 april door
20 apr Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen
20 apr Clubhouse-gesprekken accountants gaan nog even door
20 apr Accountancy nieuwe stijl door een geautomatiseerde backoffice? Zo doe je dat
20 apr Samenwerken is de 'road to success’ | Exact Spod On accountancy podcast
20 apr Congres Digital Finance: van kans naar kracht
19 apr Britten onderzoeken mogelijkheden voor eigen 'britcoin'
19 apr FT: Accountantscontrole EY bij Wirecard schoot ernstig tekort'
19 apr Kijk terug: Webinar ‘De accountant van 2025’ (video)
19 apr ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro in antiwitwaszaak
19 apr ICT Accountancy softwarelandschap
19 apr Masterclass meer omzet en liquiditeit in een onzekere tijd
19 apr Accountancy-studenten op Saxion zijn met Exact klaar voor de beroepspraktijk
16 apr Verkade: brief is uit context gehaald
16 apr Euronext wordt strenger voor beursfondsen zonder accountant
16 apr HLB Van Daal en WVDB Adviseurs Accountants tekenen fusie-overeenkomst
16 apr Hoe voer je een goed klantgesprek?
16 apr Het samenspel tussen operations & supply chain én finance is essentieel
16 apr Vacature: Controleleider Audit
Poll
Ik heb voldoende mogelijkheden om thuis te werken
Het Accountancyworld netwerk
Accountancyworld verbindt professionals uit de Finance met elkaar. Word ook onderdeel van Accountancyworld!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?