Kabinet: extra steun voor ondernemers

DEN HAAG - Het derde steunpakket wordt uitgebreid vanwege het oprukkende coronavirus. De horeca en enkele honderden evenementenondernemers krijgen een eenmalige vergoeding voor gemiste inkomsten. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) wordt daarnaast uitgebreid zodat meer sectoren er gebruik van kunnen maken. Dat maken ministers Wiebes (Economische Zaken), Hoekstra (Financiën) en Koolmees (Sociale Zaken) vanmiddag bekend.

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro uit voor de extra steun. "We kunnen dit betalen", zo verzekerde Hoekstra. "Maar het blijft geld dat we moeten lenen en later moeten terugbetalen."

Horeca

De horeca krijgt een vergoeding voor de aangelegde en nu onbruikbare voorraad vanwege de tijdelijke sluiting. Daarnaast gaat het ook om een vergoeding voor de gemaakte kosten die cafés en restaurants hebben gemaakt om hun zaak coronaproof te maken. Het gaat om 2,75% van de gemiste omzet, gemiddeld denkt het kabinet dat dit bedrag uitkomt op 2.500 euro per ondernemer.

Meer bedrijven krijgen compensatie

De tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL), samen met de loonsubsidie (NOW) en ondersteunende maatregelen voor zzp'ers (Tozo), de belangrijkste tegemoetkoming, wordt uitgebreid.

De TVL was alleen bedoeld voor sectoren die direct hard zijn getroffen door de coronacrisis. Nu worden ook toeleveranciers ervoor gecompenseerd. Aanvankelijk wilde het kabinet dat ondernemers dit onderling zouden oplossen, door bijvoorbeeld afspraken te maken over huurverlaging. "In deze situatie denken wij toch dat het verantwoord is om die regeling uit te breiden", aldus Wiebes in een toelichting.

Doordat veel (muziek)evenementen en kermissen niet door zijn gegaan, krijgen ook de ondernemers in deze sectoren een extra uitkering. Het gaat om een eenmalige vergoeding die is gebaseerd op gemiste inkomsten van afgelopen zomer. Het kabinet denkt dat het om circa 800 ondernemers gaat die gemiddeld 14.000 euro krijgen.

Time Out Arrangement

Er komt een zogenaamde 'Time Out Arrangement' een soort winterslaap voor bedrijven. Zolang de economie (deels) op slot zit, doen de bedrijven niets, als de maatregelen weer worden versoepeld, kunnen zij hun deuren weer openen.

Ondernemingen die in de kern gezond zijn, hoeven zo geen faillissement aan te vragen. Dit plan wordt nog verder uitgewerkt. Het derde steunpakket loopt van oktober tot en met juni 2021. 

 

Foto: eerdere persconferentie

Laatste nieuws