Bedrijven hoeven te veel ontvangen loonsteun niet altijd terug te betalen

DEN HAAG - Bedrijven die minder dan 500 euro te veel loonsteun (NOW) hebben ontvangen in het voorjaar, hoeven dit bedrag niet terug te betalen. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief staat ook dat werkgevers 5 maanden langer moeten wachten op een deel van de loonsteun die ze over de zomermaanden hebben aangevraagd.

Beide beslissingen zijn het gevolg van de extreme drukte bij het UWV, die verantwoordelijk is voor de afhandeling van de NOW-regeling. Zo hebben in de eerste periode dat deze vorm van coronasteun van kracht was (maart tot en met mei) bijna 140.000 bedrijven een beroep gedaan op deze regeling.

Deze bedrijven hebben in het voorjaar al een voorschot gekregen, op basis van het omzetverlies dat de bedrijven verwachten te lijden. Het UWV moet nu bepalen of ze nog meer geld krijgen, of dat ze wellicht een deel moeten terugbetalen. Dat is uiteindelijk afhankelijk het daadwerkelijke omzetverlies.

Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat, als het terug te betalen bedrag lager is dan 500 euro, terugbetaling niet nodig is. Het gaat hierbij alleen om de eerste periode van de NOW-regeling. Of deze regeling ook geldt voor de loonsteun over de periode vanaf juni, is nog niet duidelijk.

Bekijk de volledige brief hier.

Laatste nieuws