Alleen VVD staat volledig achter belastingkorting voor bedrijfsleven

DEN HAAG - De VVD lijkt de enige partij in de Tweede Kamer te zijn die met volle overtuiging de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) verdedigt. Vrijwel de gehele oppositie ziet weinig in de belastingkorting voor bedrijven en coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie hebben nog veel vragen en wensen.

De BIK is een tijdelijke maatregel die investeringen moet stimuleren. Die zijn ver teruggelopen door de coronacrisis. Het kabinet trekt daarom voor 2021 en 2022 twee keer 2 miljard euro uit. Bedrijven mogen daarbij 3% van hun investering verrekenen met hun personeelskosten.

Aan de effectiviteit van de maatregel wordt echter sterk getwijfeld door onder meer de Raad van State en het Centraal Planbureau. De maatregel zou geen werkgelegenheid opleveren en de winst is voor een deel te danken aan ondernemers die hun al geplande investeringen naar 2021 of 2022 verschuiven.

De VVD kreeg veel kritiek vanuit de oppositie. "Hoe zwakker het voorstel, hoe groter de woorden", aldus PvdA'er Henk Nijboer. De evenementenbranche wordt zwaar geraakt door de coronacrisis. Een korting van 3% op investeringen, als daar al geld voor is, is volgens Nijboer eerder "een reddingsboei van beton".

De BIK is de derde poging van het kabinet om bedrijven een lastenverlichting van circa 2 miljard euro te geven. Eerst wilde het kabinet de dividendbelasting afschaffen en daarna de winstbelasting voor multinationals verlagen. Beide plannen gingen uiteindelijk niet door.

Laatste nieuws