Nederland behoudt AAA-status: kredietbeoordelaar Fitch niet bezorgd om stijgende schuldenlast

AMSTERDAM - Een krimpende economie en een stijgende schuldenlast weerhouden kredietbeoordelaar Fitch niet ervan om Nederland opnieuw de AAA-status te geven, zo blijkt uit de laatste rating van de kredietbeoordelaar. De 'triple A'-status is het hoogst mogelijke beoordeling.

Nederland wordt door Fitch als 'zeer kredietwaardig' gezien. Een hoge kredietwaardigheid is van belang, omdat het beleggers laat weten dat de Nederlandse Staat leningen bijtijds terugbetaalt. Door dit vertrouwen kan de Staat goedkoper geld lenen.

Door de coronacrisis is de Nederlandse staat meer gaan lenen en meer gaan uitgeven, waardoor de schuldenlast stijgt. Na het tweede kwartaal lag de overheidsschuld op 55,6% van het bruto binnenlands product (bbp), tegenover 49,5% na de eerste 3 maanden van het jaar.

Fitch verwacht dan ook dat overheidsschuld verder zal stijgen tot zelfs boven het niveau dat een AAA-status rechtvaardigt. Dat is echter geen reden om de rating te verlagen, aldus de kredietbeoordelaar. "Nederlands heeft in het verleden laten zien goed begrotingsbeleid te kunnen voeren, waardoor de overheidsschuld zal stabiliseren en zal afnemen wanneer de pandemie voorbij is", aldus Fitch.

Fitch ziet dat Nederlandse economie minder hard krimpt dan het EU-gemiddelde en wijst naar de flexibiliteit van de economie en de snelle beleidsvoering.

Bekijk de volledige rating hier.

Laatste nieuws