Kabinet wil dat meer bedrijven in aanmerking komen voor coronasteun

DEN HAAG - Het kabinet wil dat de coronasteunmaatregel, die is bedoeld voor het dekken van de vaste lasten, beschikbaar komt voor meer sectoren. Sommige sectoren vallen nu buiten de boot. Met de uitbreiding wil het kabinet gaten dichten in het derde steunpakket. Hierover bericht de NOS.

Het derde steunpakket geldt sinds 1 oktober. Er is totaal een bedrag van 11 miljard euro mee gemoeid. De kern van dat derde pakket was dat de meeste regelingen uit de eerste twee steunpakketten bleven bestaan, maar ook dat ze werden versoberd en in stappen afgebouwd.

Sinds de horeca en andere voorzieningen bijna twee weken geleden weer dicht moesten, is er een roep om extra steun. Het kabinet doet daar nu onderzoek naar.

Volgens het kabinet is het derde steunpakket er nu juist voor gemaakt om de gevolgen van een nieuwe lockdown op te vangen. Het derde pakket dat tot 1 juli volgend jaar loopt, veert mee, zo is de bedoeling. Hoe hoger het verlies dat een bedrijf heeft door de coronacrisis, hoe hoger het steunbedrag.

Wel wil het kabinet bedrijven helpen die tussen wal en schip komen. De zogenoemde Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verder uitgebreid. Al langer is te horen dat bijvoorbeeld specifieke transportbedrijven, toeleveranciers aan de evenementensector en binnenvaartschippers niet in aanmerking komen voor steun. Het kabinet zou daar maatregelen voor willen nemen, aldus ingewijden.

Er wordt ook gekeken naar bedrijven die seizoensgebonden werk doen. Dat zijn sectoren die niet het hele jaar een gelijkmatige omzet draaien en daardoor buiten de boot vallen. Het kabinet overlegt met werkgevers en werknemers over meer steun en praat ook met de oppositie.

 

Bron: NOS

Laatste nieuws