‘Harde Brexit kost Nederland 4,8 miljard euro aan export’

's-HERTOGENBOSCH - Als het Verenigd Koninkrijk de eurozone verlaat zonder handelsakkoord kost dat Nederland waarschijnlijk 4,8 miljard euro aan export. Het wordt duurder om goederen naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren en daardoor wordt die uitvoer ruim 10% minder waard, aldus experts van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De sectoren die in Nederland het hardst worden geraakt zijn de machinebouw, elektrische apparatuur, chemie, textiel en transport. “Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat”, zegt risicodirecteur Johan Geeroms van kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland.

Geeroms wijst ook op het ongelijke speelveld dat kan ontstaan. “Nu heeft iedereen binnen de eurozone ­dezelfde spelregels over bijvoorbeeld arbeid, ­milieu, staatssteun en belastingbeleid. Als het Verenigd Koninkrijk die normen ondermijnt met eigen regels dan krijg je natuurlijk valse concurrentie”. Daarnaast hebben ondernemers volgens hem ook al hun handen vol aan de coronacrisis.

Geeroms stelt nog steeds een last minute compromis tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te verwachten. “Maar de kans op een harde Brexit is volgens onze researchafdeling gestegen tot bijna 50 procent. Je mag je ogen niet sluiten voor de sociale, politieke en economische gevolgen. Die komen bovenop de coronacrisis die voorlopig nog niet voorbij is”.

 

 

Laatste nieuws